Castelul Bran detine o pozitionare strategica, intre muntii Bucegi si Piatra Craiului, pe o stanca, la doar 35 km distanta de Brasov. Este considerat a fi un punct de reper al turismului din tara, impresionand prin frumusetea arhitecturala, peisaj dar si prin legenda celebrului conte Dracula, un personaj fictiv care apare pentru prima data in romanul ce ii poarta numele, scris de scriitorul Bram Stoker. In mare parte, acest mit “Dracula”, este datorat si incurajat de influentele legendelor si credintelor populare ale localnicilor transilvaneni in ceea ce privesc stafiile si vampirii.
Inspiratia lui Stoker a fost domnitorul Vlad Tepes, despre care se spune ca ar fi fost intemnitat in castelul Bran timp de doua luni din anul 1462, cand ar fi fost capturat de regele Ungariei, unul dintre principalii rivali.
Constructia castelului incepe inca din anul 1388, pe o stanca abrupta ce ii ofera acestuia vedere catre dealurile invecinate, facilitandu-i rolul de vama dar si fortareata la granita estica a Transilvaniei, impotriva armatelor otomane.
In anul 1920 castelul intra sub conducerea regalitatii, cetatenii brasoveni oferindu-l reginei Maria a Romaniei, a carei resedinta preferata devine. Castelul este restaurat si transformat in resedinta regala de vara, cu alei de promenade, parc, terase, si fantani. In anul 1938 regina Maria se stinge din viata, iar doi ani mai tarziu inima acesteia este adusa la Bran, fiind pastrata intr-o caseta de argint, la randul ei asezata intr-o caseta ornata cu pietre pretioase, infasurata cu drapelul Romaniei si al Angliei natale.
Principesa Ileana primeste prin testament castelul Bran, insa la 10 ani distanta acesta devine propietatea statului roman, odata cu instalarea regimului comunist. Ulterior, acesta a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala, insa a fost inchis in 1987 din cauza degradarii acestuia.
Photo by Jorge Fernández Salas on Unsplash
Forbes a etichetat castelul ca fiind cel mai infricosator loc din lume, fiind destinatia ideala pentru amatorii de senzatii tari. In acest sens, a fost amenajat in imediata apropiere a castelului si un muzeu horror.
Castelul este astazi muzeu repartizat pe patru etaje, unde sunt expuse colectii de costume, arme si armuri dar si mobilier.
Ce poti vizita daca ti-ai planificat o vizita la Castelul Bran?
- Casa Ceaiului, una din cladirile preferate ale reginei Maria, locul unde isi servea in fiecare dupa-amiaza ceaiul preferat.
- Tunelul Timpului presupune mai exact, coborarea cu lftul 32 de metri pana la un tunel de 36 de metri. Ideea acestuia este foarte interesanta si interactive, avans posibilitatea sa descoperi vremurile medievale ale reginei Maria, Vlad Tepes, Mircea cel Batran sau Mihai Viteazu.
- Scara secreta din piatra din tunul estic al castelului, a fost descoperita accidental odata cu instalarea liftului. Acest pasaj este ingust de doar cativa centimetric.
- Sala torturii are mare priza la public, fiind o expozitie de 50 de obiecte de tortura medievala.
- Dormitorul Reginei Maria ale carui usi dateaza inca din 1693, fiind de altfel cele mai vechi obiecte din castel. Majoritatea pieselor din incapere sunt copii fidele ale originalelor.
- O plimbare prin parcul castelului poate fi o activitate relaxanta, ce te poate detasa foarte usor de grijile zilnice.
Astazi, castelul Bran este trecut in propietatea familiei Hasburg, urmas al principesei Ileana.