Unul dintre cele mai frumoase lacuri din Romania, unic de altfel pentru nuantele sale cromatice , avand o culoare tropicala, lacul Vida este cu siguranta o atractie turistica pe care nu trebuie sa o ratezi.

Bihorul este unul dintre judetele cu cel mai mare potential turistic din tara, avand o serie de obiective si atractii turistice, cu peisaje naturale minunate si nu numai.  Lacul Vida face parte din acestea, fiind special in mare parte datorita culorilor sale ce se schimba in functie de anotimp, aidoma lacurilor exotice.Suprafata lacului este de aproximativ 6 ha si se intinde pe 2 kilometri. Aflat la o distanta de 40 kilometri fata de Oradea, barajul a fost construit din anrocamente si a fost pus in folosul minelor ce extrageau bauxita din zona. Acesta a fost dat in folosinta in anul 1967, cu ajutorul lui s-a evacuat surplusul de apa, acesta fiind prevazut cu un deversor de tip palnie.

Pe langa culorile schimbatoare ale lacului, valtoarea din mijlocul acestuia reuseste sa atraga turistii ca pe un magnet. Scopul acesteia este de a prelua din presiunea celor 40.000 de metri cubi de apa asupra digului, in mod special cand sunt ploi abundente.

Pe langa frumusetea naturala a lacului, nuantele de turcoaz, padurea ce-l inconjoara si linistea deplina, in zona vei putea vizita pesteri, izvoarele si cheile din Valea Rosia unde ai posibilitatea sa explorezi zona carstica cu ajutorul drumetiilor sau sporturilor nautice. Nu rata o vizita la cele mai cunoscute pesteri din apropiere : Pestera cu Cristale de la Farcu (are 251 de metri lungime, si este pozitionat in zona central-sudica a Muntilor Padurea Craiului), Pestera Meziad, Pestera Vacii, Pestera Calului, Pestera Gubles (350 de metri lungime). De altfel zona este impanzita efectiv de pesteri, sunt peste 300 la numar. Daca urmezi firul apei ce alimenteaza lacul, vei ajunge la o pestera ce pe vremuri era folosita ca refugiu.


Lacul Vida este cunoscut ca fiind si paradisul pierdut al pescarilor, in apele sale crescand pastravi de lac, bibani si cleni.

In locul lacului cu vartje, pe vremuri se afla cea mai veche moara din sat cunoscuta sub numele de moara lui Lioliu. In zona de altfel, se aflau doar doua case, a morarului si a fiului acestuia.  

In apropiere de lac poti vizitta si biserica din Luncasprie, fiind un monument istoric construit la sfarsitul secolului XVII, dar si Monumentul Eroilor din Dobroesti ridicat pentru cei ce s-au sacrificat in Primul si al Doilea Razboi Mondial.

Cum poti ajunge la lacul Vida? La 40 kilometri distanta, in comuna Dobroesti din judetul Bihor, traseul fiind foarte usor de urmat : Oradea – Sambata – Dobroesti – Luncasprie – Valea Vida – Lacul Vida.

Unde poti gasi cazare in paradisul Vida? In apropiere, la 15 minute distanta vei gasi unitati de cazare special amenajate, sau daca nu ai nimic impotriva, localnicii practica sistemul usilor deschise 😊


Sursa foto : Marocico Adrian.