Judetul Valcea este inconjurat de munti, dealuri subcarpatice dar si de cele doua defilee ale Oltului si Lotrului. Peisajele naturale pe care le poti descoperi aici sunt printre cele mai frumoase din tara. Este strabatut de altfel si de cea mai inalta sosea din tara, Transalpina, denumita si “Drumul Regelui”. Cel mai inalt punct de pe sosea atinge altitudinea de 2145 m. Transalpina este unul dintre drumurile vechi montane, ce strabate Carpatii si 4 judete : Gorj, Valcea, Sibiu si Alba.
Pe Valea Oltului puteti descoperi unele dintre cele mai frumoase peisaje din judet, si nu numai. Strabatuta de raul cu acelasi nume, Valea Oltului atrage pasionati de natura si drumetii, fiind si locul de pornire catre nenumarate trasee montane. Parcul National Cozia, Cascada Lotrisor, Cascada Urzii, Manastirea Cozia, Manastirea Turnu si Manastirea Ostrov, sunt doar cateva dintre obiectivele pe care nu trebuie sa le ratezi. Manastirea Cozia se afla in statiunea Calimanesti, si este una dintre cele mai vechi dar si cele mai frumoase din judet. Ctitorita de Mircea cel Batran, manastirea a avut un rol important din punct de vedere cultural, fiind locul unde au fost redactate documente istorice de o mare insemnatate.
In Baile Govora se afla si hotelul Palace, cunoscut pentru
cele 365 de geamuri si usi, ce simbolizeaza cele 365 de zile dintr-un an. Este
devenit simbol al statiunii, fiind vechi de peste o suta de ani si primul hotel
din tara dotat cu lifturi si apa calda.
Turismul in zona este infloritor datorita si statiunilor
balneoclimaterice. Cele mai cunoscute si apreciate sunt : Baile Olanesti, Baile
Govora si Calimanesti – Caciulata, apreciate in mare parte datorita izvoarelor
cu apa minerala si termale, cu ajutorul carora pot fi urmate diverse cure
interne sau externe, pentru anumite afectiuni medicale.
Salina Ocnele Mari este pozitionata in localitatea cu acelasi nume si reprezinta cea mai importanta zona de extragere a zacamintelor de sare din judet. Salina este deschisa publicului larg, fiind amenajata si o zona turistica a carei suprafete ajunge pana la 10.000 de metri patrati. Zona turistica include un altar, teren sportiv, loc de joaca pentru copii, magazine si un muzeu.
Valea Oltului adaposteste nenumarate bogatii turistice. O prezentare succinta a acestora o gasesti in articolul: Ce putem vizita pe Valea Oltului?
Muzeul memorial Nicolae Balcescu se afla in localitatea Valea
Balceasca si este dedicat revolutionarului al carui nume il poarta. Conacul
construit in stil brancovenesc adaposteste o expozitie cu 15.000 de obiecte,
bunuri de patrimoniu ce au apartinut familiei de boieri, dar si unele aduse din
alte zone ale Olteniei. O colectie de neratat din muzeu este cea masonica,
unica de altfel in muzeele din Romania. Valoarea acesteia este echivalenta cu
cea a tezaurului national.
Voineasa este alegerea multor turisti, fiind locul perfect unde te poti relaxa si incarca bateriile, datorita padurilor de brad si fag ce o inconjoara, dar si aerului curat, puternic ionizat si azonizat. Domeniul schiabil Transalpina reprezinta un alt punct forte si motivul pentru care multi turisti aleg sa-si petreaca sejururile aici. Are o altitudine de 700 de metri, 500 dintre acestia fiind parcursi cu telegondola, iar restul cu teleschiul. In statiune se afla si lacul de acumulare Vidra.
Mai multe atractii turistice din Voineasa poti gasi in articolul urmator : Atractii si obiective turistice din Voineasa