Palatul Mogosoaia este unul dintre cele mai frumoase si impresionante cladiri de acest tip din Romania, aflat la mica distanta de Bucuresti, doar 15 km.  Constructia acestuia a inceput in anul 1698 la initiativa lui Constantin Brancoveanu, si a durat 4 ani, fiind finalizata in septembrie 1702.

Complexul de la Mogosoaia cuprinde pe langa Palatul Mogosoaia, alte cateva anexe :

  •           Casa de Oaspeti, a fost construita la cererea lui Nicolae Bibescu, in locul unui vechi conac
  •           Bucataria brancoveneasca a fost construita in perioada 1681 – 1702 si este dotata cu 4 turnuri de aerisire
  •           Turnul Portii dateaza inca din anul 1702 si este pozitionat la intrarea in curte. Se poate urca in el cu ajutorul unei scari exterioare.
  •           Capela Gheorghe Bibescu adaposteste mormintele familiei Bibescu, fiind construita dupa 1880

Un monument istoric cu o arhitectura deosebita in care se remarca stilul pur brancovenesc, Palatul Mogosoaia a cunoscut de-a lungul timpului o serie de distrugeri, intrebuintarile fiind diferite. Dupa moartea lui Constantin Brancoveanu, otomanii l-au transformat in han si au golit palatul de mobilier si obiecte de pret. Ulterior pandurii lui Tudor Vladimirescu si-au stabilit tabara in incinta acestuia in timpul revolutiei din anul 1821, iar inainte de Primul Razvoi Mondial, Martha Bibescu a depus toate eforturile financiare si nu numai, pentru a crea in incinta Palatului un loc de intalnire pentru marile personalitati ale vremii. Astfel, palatul a fost vizitat de-a lungul timpului de Regina Maria, Regele Carol, Regele Ferdinand, Nicolae Iorga, Marcel Proust, Winston Chuchill, Charles de Gaulle etc.  Martha Bibescu si-a cheltuit mare parte din averea sa pentru a renova palatul.


In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, palatul a deservit ca loc de intalnire pentru diplomatii aliati, fiind inchiriat legatiei elvetiene din Romania.

In perioada comunista, Martha Bibescu a plecat din tara si a lasat palatul in grija fiicei sale Valentina si sotului sau. In anul 1949 palatul a fost nationalizat, iar fiica sa arestata de autoritatile statului roman. Din pacate, in aceasta perioada cladirea este devastate, mare parte din colectiile de arta sunt furate sau distruse.

Restaurarea palatului incepe in anul 1977, atunci cand devine sediul sectiei feudale a Muzeului National de Arta.

Cladirea este considerata a fi cel mai bine conservat palat brancovenesc, perioada sa de glorie fiind evident atunci cand a fost administrat de Martha Bibescu, cea care a depus toate eforturile ca palatul sa straluceasca si admirat pentru adevarata sa valoare. Aceasta aduce mesteri italieni si venetieni, ce transforma complet interioarele palatului, pe care se regasesc elemente de arhitectura unice.


Martha Bibescu a primit cadou palatul de la sotul sau, George Valentin Bibescu, intr-un moment de cumpana a casniciei lor. Acestia s-au casatorit la doar 16 ani, insa ambii si-au trait propriile povesti de dragoste si si-au cultivat individual spiritul de aventura.

O atractie importanta a palatului Mogosoaia este reprezentata de cele doua parcuri ce il inconjoara. Stilul de amenajare al acestora este fascinant, primul fiind construit in stil englezesc, amenajat dupa ideile cunoscutei Martha Bibescu. Cel de-al doilea parc a fost construit recent, in urma cu cativa ani. Aici a fost adusa si faimoasa statuie a lui Lenin.

Palatul Mogosoaia este o atractie turistica al carui numar de vizitatori este in continuua crestere, oferind acestora o serie de posibilitati de a petrece timpul liber, intr-un mod cat mai placut. Astfel poti opta sa te bucuri de priveliste si sa admire arhitectura complexului in timpul unei plimbari pe jos in verdele naturii, fie poti opta sa te relaxezi intr-un hamac, te poti plimba cu bicicleta,te  poti bucura de un spectacol de treatru sau concert. Este una dintre cele mai bune optiuni de relaxare si de a te desprinde de agitatia zilnica din capitala, si nu numai.

 Sursa foto : Royal Palatul Mogosoaia