Construita in centrul orasului Alba Iulia (sau cealalta capitala a tarii noastre), Cetatea Alba Carolina este cunoscuta ca fiind una dintre cele 7 minuni ale Romaniei, alaturi de Castelul Corvinilor sau Sibiul Istoric.
Cetatea Alba Carolina a fost construita cu mai bine de 300 de ani in urma in secolul XVII, rolul sau initial fiind de aparare impotriva atacurilor imperiului otoman. De-a lungul timpului, implicarile sale in istoria tarii noastre au fost majore, precum Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Rolul sau militar a avut succes, astfel ca in urma singurului atac asupra sa in anul 1849, cand 8000 de soldati maghiari au asediat-o, fara a obtine victoria insa. Atacul acestora a durat patru luni, strategia acestora fiind sa obtina victoria cu ajutorul unui asediu prelungit, prin epuizarea pulberii armelor de foc. Aparatorii Cetatii Alba Carolina au rezistat atacului, desi a fost un moment foarte dificil pentru acestia, intrucat spre sfarsitul asediului ramasesera cu putine alimente si munitie.
De-a lungul timpului, cetatea a fost folosita si drept temnita, mai exact in anii 1784 – 1785 revolutionarii unei rascoale taranesti au fost intemnitati, judecati si executati in perimetrul cetatii.
Constructia cetatii a durat 23 de ani, iar costurile au fost formidabile: aproximativ doua milioane de guldeni de aur. Aceasta se intinde pe o suprafata de 110 de hectare, constructia fiind sub forma de stea cu 7 bastioane, inconjurata de doua randuri de santuri de aparare.
Fortificatia a fost realizata din materiale confectionata in zona, iar munca bruta a fost realizata de 20.000 de iobagi romani din Transilvania, care au fost efectiv obligati sa presteze munca gratuita, in serii a cate doua saptamani. Pentru zidarie si pietrarie, munca a fost realizata de mesteri italieni, iar pentru sculptura portilor si bastioanelor s-a apelat la o echipa adusa din Viena, condusa de sculptorul Johann Konig.
Cetatea este considerate a fi unica in Europa, traseul sau turistic cuprinzand urmatoarele :
- Poarta Monetariei a Principatului Transilvaniei
- Poarta de Sud a Castrului Roman
- Tabara Militara
- Tunelul de acces catre platforma de artilerie
- Platforma de artilerie
- Camera de Garda
- Sala Armelor
- Bastionul Bethlem
Portile Cetatii au o arhitectura si caracteristici diferite :
- Poarta Intai a Cetatii – fatadele sunt decorate cu reliefuri inspirate de mitologia antica.
- Poarta a Doua Cetatii
- Poarta a Treia a Cetatii – este poarta principala de intrare in fort sic el mai important ansamblu sculptural al cetatii
- Poarta a Patra a Cetatii – decorul de pe fatada interioara reuneste arme, trofee, elemente commune decorului plastic a intregii fortificatii.
- Poarta a Cincea a Cetatii – este ca un tunel sermicircular, fara a fi ornamentata.
- Poarta a Sasea a Cetatii este legata de poarta anterioara printr-un culoar impresionant, ingust, marginit de zidurile de piatra ale cetatii.
- Poarta a 7-a a fost descoperita recent, in urma unor lucrari de restaurare.
Schimbarea Garzilor este un adevarat spectacol, cu un plus de autencitate si unicitate a acestei experiente de incursiune in timp. Ceremonia de schimbare a garzilor are loc in fiecare zi, la ora 12.00.