Sfarsit de Septembrie, inceput de octombrie, insa zilele insorite de toamna te fac sa te gandesti deja la o noua aventura prin tara. Noi iti propunem o destinatie de vacanta inedita: Tara Motilor. Aceasta zona din Muntii Apuseni atrage anual mii de turisti ce se afla in cautare de peisaje de poveste.Sursa: Muntii Apuseni inclusi de CNN in topul celor mai frumoase locuri din Europa 


Locurile sunt incarcate de istorie, iar satele aflate la peste 1400 de metri altitudine au un farmec aparte. Tara Motilor este cunoscuta si datorita existentei numeroaselor pesteri. Localnicii cunosc toate legendele locale, iar casele din lemn si bucatele traditionale ii incanta pe vizitatori.

 

Stiai care sunt cele mai cunoscute pesteri din Tara Motilor? Printre acestea se numara Pestera Scarisoara, Pestera Focul Viu sau Pestera Ursilor. Daca inca nu te-ai decis asupra acestei locatii, ia in vedere urmatoarele atractii turistice!


1. Pestera Scarisoara Sursa: Pestera Ghetarul de la Scarisoara 


Stiai ca in aceasta pestera se afla cel mai mare ghetar din intreaga tara? Trebuie sa ajungi in comuna Garda de Sus din Judetul Alba, pentru a vedea chiar tu ochii tai spectacolul naturii. Vei cobori pe scarile metalice ce sunt bine ancorate in pereti si vei avea parte de o experienta unica. Potrivit cercetatorilor, ghetarul ar exista de mai bine de 4000 de ani in pestera de la Scarisoara. 


2. Moara de apa din satul Rosia 

Atunci cand spui "moara de apa", ai tendinta sa te gandesti la vremurile de altadata. Intr-adevar, in satele din Tara Motilor s-au pastrat cu sfintenie traditiile si obiceiurile din stramosi. Moara de apa ce se afla in satul Rosia este unica ce inca mai este functionala. Avand la baza un sistem cu roata hidraulica, moara de apa reprezinta o atractie turistica originala. Cladirea morii este realizata in intregime din lemn, fiind acoperita cu tigla. Sursa: Vadul Crisului Aventura 


3. Groapa Ruginoasa 

Dupa cum precizam anterior, Tara Motilor este presarata de numeroase obiective turistice inedite, cum ar fi si Groapa Ruginoasa. Este vorba despre o ravena imensa, a carei dimensiuni sunt impresionante: 600 de metri in diametru si 100 de metri in adancime. Ceea ce este bine de stiut este faptul ca ravena s-a format ca urmare a eroziunii torentiale. Potrivit vizitatorilor, zona poate fi asemanata cu Canionul din SUA.

 

Totodata, intreg ecosistemul este inclus in Patrimoniul Romaniei, fiind o arie protejata. Rezervatia naturala de tip geologic atrage anual din ce in ce mai multe persoane pasionate de mediul inconjurator. Sursa: Groapa Ruginoasa, tabloul naturii pictat in timp 


Citeste si : Atractii turistice inedite, Rapa Rosie & Rapa Neagra 


4. Bisericile vechi din comuna Vidra Sursa: Biserica de lemn din Vidra 


Monumentele religioase ce se afla in comuna Vidra au un istoric indelungat. Ele dateaza inca din secolul XVII, iar candelabrul de lemn al bisericii din satul Golesti a fost creat in anul 1791. Prin urmare, zona denumita simbolic "Tara Motilor" are un potential turistic ridicat. Trebuie doar sa iti faci timp sa descoperi mai mult din cultura oamenilor ce traiesc la poalele Muntilor Apuseni.