Gura Portitei este o destinatie turistica, ce se afla in plina dezvoltare, si care din pacate sau din fericire pentru alte persoane, nu este atata de cunoscuta precum celelalte statiuni de pe litoralul romanesc. Daca planuiesti sa petreci o vacanta ale carei caracteristici sa fie reprezentate de aer curat, liniste, apa cristalina, plaja salbatica, orizont deschis, alaturi de preparate delicioase din peste proaspat pescuit (trebuie sa incerci scrumbia albastra, bordul de peste sau o saramura cu mamaliguta), iti propunem sa descoperi un loc binecuvantat, ideal daca iti doresti sa fugi de agitatia cotidiana.


Gura Portitei a fost descoperit in anul 1736, initial fiind un sat pescaresc care evident avea si o cherhana, de unde se putea procura peste. Marginit de Marea Neagra si Delta Dunarii, Satul de Vacanta este astazi una dintre cele mai retrase si linistite destinatii turistice din Romania, unde te poti bucura de un loc exotic, de o insula inca virgina ce ofera turistilor sai peisaje incantantoare, plaje cu nisip fin si apa limpede.

Denumirea satului are stransa legatura cu comunicarea ce exista initial intre apele ce o delimiteaza : Marea Neagra si lacul Golovita, din Delta Dunarii. Aceasta a fost inchisa in anul 1970, transformand astfel lacul Golovita intr-unul inchis, cu apa in curs de desalinizare.


Situata pe o fasie ingusta de nisip, Gura Portitei iti ofera prilejul de a admira in acelasi timp flora si fauna specifica Deltei Dunarii si pe cea a Marii Negre. Plaja se intinde pe o lungime de aproximativ 4 kilometri, insa o parte din aceasta nu este accesibila turistilor, fiind o arie protejata. Insa nefiind o statiune aglomerata, plaja in care este permis accesul turistilor este suficienta pentru a va putea bucura de linistea coplesitoare, si admira pescarusii ce se perinda nestringheriti.

Nu este locul in care vei gasi hotel langa hotel, precum in alte statiuni al caror grad de ocupare este de 100% in perioada estivala, ci doar pensiuni si casute vopsite in alb si albastru, vile si terase din lemn, al caror acoperis este din stuf.

Daca planuiesti sa descoperi Delta indeaproape, trebuie sa stii ca sunt organizate zilnic excursii alaturi de ghid local sau puteti inchiria barci cu motor sau vasle, hidrobiciclete si skijet.


O plimbare de doar cateva minute din centrul statiunii te va conduce in doua lumi diferite, cu relief diferit, intr-o parte vei poposi in lumea salbatica a Deltei si in cealalta parte, la malul marii Negre.

Majoritatea turistilor aleg sa-si petreaca sejurul la cort, insa exista posibilitati de cazare pentru toate gusturile. Fie ca vorbim de complexuri de vile dotate cu toate facilitatile sau de casutele din lemn dotate cu cate 2 paturi.

Ceea ce este cu adevarat fascinant si rar in Romania, este posibilitatea de a inota cu delfinii. Acestia sunt incurajati de linistea si plaja salbatica sa inoate uneori si aproape de mal, astfel ca multi turisti cand ii observa, indraznesc sa porneasca alaturi de delfini, intr-o aventura in apele marii.


Cum poti ajunge la Gura Portitei? Destinatia ta se afla la doar 17 km distanta pe apa de Jurilovca, judetul Tulcea, loc unde vei gasi un indicator ce te va purta catre port ( unde exista si o parcare amenajata). Transportul pe apa, in cazul in care nu ai nicio rezervare pentru cazare, se poate realiza cu ajutorul salupelor de la mal, costul fiind de 35-49 lei / persoana, iar durata de 20 de minute. Iti recomandam sa optezi pentru aceasta varianta de transport, caci pe drum vei avea posibilitatea sa suprinzi si sa admire pasari delatice, precum cormoranul, egreta sau lisita. 

Sursa foto : Gura Portitei - Island.