Borsec este o statiune turistica aflata in judetul Harghita, la o altitudine de aproximativ 900 de metri, inconjurata de lanturi muntoase : Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Giurgeu si Muntii Ceahlau.

Istoricul sau va poate suprinde, apa minerala Borsec fiind de altfel prima apa imbuteliata din Europa. In anul 1803, un vienez a avut oportunitatea sa se vindece de o boala incurabila cu ajutorul apelor minerale din zona. Realizand beneficiile apelor minerale din Borsec, se hotaraste sa arendeze catunul si sa inceapa sa vanda apa minerala din zona. Cu ajutorul investitorilor adusi de catre acesta, orasul se dezvolta incet, incet, se construieste si o fabrica de sticla pentru imbutelierea apei minerale. La un an distanta incepe distribuirea primelor sticle de apa minerala Borsec pana in Viena. Imbutelierea acestora se realiza doar in zilele insorite, atunci cand apa avea un nivel maxim de dioxid de carbon.


Beneficiile apelor minerale din Borsec erau cunoscute si apreciate inca din secolul XVI, insa aceasta a fost apreciata ca fiind cea mai importanta statiune balneo-climaterica din zona Transilvania, incepand cu anul 1953.

Statiunea Borsec este recunoscuta pentru izvoarele de apa minerala folosite in tratarea bolillor cardiovasculare, endocrine, de nutritie, dermatologice si pentru dureri musculare sau reumatice. Principalele proceduri de tratament constau in bazinele cu ape minerale carbonate, electroterapie, hidroterapie, impachetari cu parafina sau instalatiile pentru bai fierbinti in cada.

Pe langa tratament, in statiunea Borsec ne putem bucura de cele 3 partii de schi : partia Speranta cu o lungime de 630 de metri, dotata si cu nocturna,  este preferata schiorilor cu experienta; partile Prichindel are o lungime de 814 metri si Partia Insorita, 726 de metri lungime.

Poiana Zanelor, principalul punct de atractie din statiune, reprezinta un ansamblu de izvoare minerale amenajate in aer liber, cel mai mare dintre acestea fiind Baia Zanelor.


Pestera de Gheata cu o lungime de 60 de metri, este denumita astfel datorita infiltratiilor de apa ce ingheata sub forma unor stalagmite si stalactite, si se topesc primavara tarziu. Aflata in masivul Piatra Mare, pestera este formata dintr-un culoar stramt, unde razele soarelui nu reusesc sa ajunga vreodata.

Muzeul Apei Minerale a fost construit la initiativa primariei si a fabricii de imbuteliere a apelor minerale din Borsec. Ai posibilitatea sa descoperi peste 100 de obiecte si fotografii, etichetele folosite pe sticle, recipientele in care se transporta apa, in urma cu 200 de ani.

Alte atractii cunoscute, ce merita sa le descoperi sunt:

  • Sapte Izvoare – se afla la 1,5 km distanta de centrul statiunii Borsec, fiind 7 izvoare ce alimenteaza statiunea cu apa minerala
  • Grota Ursilor – un fenomen carstic ;
  • Izvorul Stravechi – este unul dintre cele mai vechi izvoare de cura din statiune
  • Dealul Rotund – are o inaltime de 975 metri si a fost format prin depunerile de minereu ale apelor caldute bicarbonate;

Sursa foto: Statiunea Borsec