Principala sursa de venit a localnicilor din zona, Salina Praid este apreciata ca fiind una dintre cele mai mari din Europa. Pozitionata la doar 10 km distanta de statiunea Sovata, pe valea Tarnavei Mici in depresiunea Praid, la 525 de metri altitudine, salina reprezinta unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din zona Harghitei.

Salina este o optiune excelenta pentru a va petrece timpul liber alaturi de cei dragi, fie ca va faceti planul doar pentru o zi (ocazie perfecta sa va relaxati si sa uitati de preocuparile cotidiene), fie ca doriti sa petreceti cateva zile cu scopul de a profita si de aerul curat cu  diverse propietati curative.


Este destinatia perfecta daca aveti in plan sa profitati de cateva clipe de relaxare si liniste, alaturi de o portie de sanatate datorita aerului care este puternic ionizat, astfel diverse afectiuni respiratorii (astm bronsic, sinuzita cronica, faringite, pneumonii etc) pot fi tratate cu succes. Tratamentul se efectueaza la recomandarea si conform indicatiilor medicului.

Beneficiile salinei sunt cunoscute de catre publicul larg, caci reuseste sa atraga in sezonul de vara pana la 2500 / 3000 de turisti / zi, accesul facandu-se cu ajutorul unui autobuz ce trece printr-un tunel cu o lungime de aproximativ 1.5 km, urmand coborarea a 300 de trepte abrupte.

Nici nu veti fi simti timpul petrecut in salina, caci odata ce ajungeti la nivelul bazei de agrement veti descoperi o zona amenajata cu tot felul de dotari specifice divertismentului : locuri si terenuri de joaca pentru cei mici, spatii de creatie si agreement, cafenea, cinema 3D,  wireless si televiziune si o farmacie cu produse naturise, restaurant cu o capacitate de pana la 300 de persoane, biblioteca, ba chiar si o capela unde se tin slujbe pentru ortodoxi, catolici sau reformati.

Salina reprezinta o adevarata comoara pentru Transilvania, zacamantul acesteia avand o adancime de pana la 2700 de metri si diametru de 1.2 – 1.4 km. Datorita exploatarilor masive de sare, in urma acestora au ramas goluri subterane de mari dimensiuni unde s-a individualizat acest microclimat de salina. Aceste zacaminte de sare se presupune ca s-au format in urma cu 20 – 22 de milioane de ani, salina datand inca din perioada daco-romana.


Salina este amenjata pe o suprafata de 9400 mp, avand 7 camere de exploatare. Turistii sunt incantati de aceste spatii imense si spectaculoase, pe ai caror pereti se pot observa formatiunile salifere.

Biletul de intrare pentru adulti este 35 lei / persoana, iar pentru copii 25 lei.

Cazare puteti gasi in imediata apropiere a salinei, la preturi accesibile.

Si daca tot sunteti in zona va recomandam sa vizitati cele mai apreciata obiective turistice din harghita: statiunea Sovata apreciata pentru propietatile curative ale lacurilor din centru (lacul Ursu, Alunis), Muntele de Sare de la Praid, Lacul Sfanta Ana, Statuia Inima lui Isus de pe Vf. Gordon s.a.

Sursa foto: Salina Praid