Statiunea Ranca este o statiune turistica ce in ultimii ani a cunoscut o dezvoltare impresionanta, datorata deschiderii celui mai inalt drum din tara, Transalpina, care leaga statiunea din Gorj de judetul Sibiu. Statiunea este pozitionata la  1600 metri altitudine, pe versantul sudic al Muntilor Parang, astfel ca peisajele sunt absolut superbe.

Statiunea este veche, decizia de a fi creata a fost luata inca din anul 1930, cand au fost construite 6 cabane cu cate 5 camere, din fondurile Bancii Populare “Gilortul”. Ulterior, in anul 1937 cabana centrala din Ranca a fost data in folosinta. 

Astazi oferta turistica este foarte variata, de la hoteluri la pensiuni,cabane sau case propietate personala. De-a lungul ultimilor ani, dezvoltarea turistica a statiunii a fost impresionanta, fiind construite aproximativ 600 de unitati de cazare. 

Statiunea are un mare potential pentru practicarea sporturilor de iarna, lucru pe care autoritatile au si mizat in ultimii ani. Astfel, ca la Ranca ai posibilitatea de a schia minim 120 de zile intr-un an, pe cele 6 partii de schi amenajate : M1 (dificultate usoara, are si nocturna), M2 (dificultate medie), M3 (destinata incepatorilor), M4 (dificultate usoara), Ranca 1 (dificultate medie) si Plopu (destinata incepatorilor).  Domeniul schiabil este situat intre altitudinile de la 1600 de metri pana la 2100 de metri, astfel ca stratul de zapada este perfect pentru sporturile de iarna. 

Pe langa practicarea sporturilor de iarna, ai posibilitatea sa descoperi imprejurimile cu ajutorul traseelor montane, ski de tura, plimbari cu atv-ul, zborul cu parapanta (Varful Papusa, Varful Magura sau Varful Cerbul sunt cateva dintre locatiile folosite pentru acesta), canyoning, pescuit sportiv etc. 

Care sunt obiectivele turistice pe care trebuie sa le incluzi in lista ta?

  • Traseul montan intre Novaci si Ranca
  • Lacul glaciar Galcescu pozitionat in apropiere de Ranca. Acesta are o lungime de 230 de metri, 165 de metri latime si o suprafata de 3.2 hectare. Este pozitionat la o altitudine de 1950 de metri si are o adancime ce ajunge pana la 10 metri. 
  • Pestera Muierilor, se afla la 30 km distanta, in comuna Baia de Fier. A primit acest nume ca urmare a faptului ca in vremurile medievale aici se adaposteau femeile si copiii, cand era caz de primejdie.
  • Pestera Polovragi, invaluita in legende ce exista inca de pe vremea dacilor.
  • Manastirea Tismana.
  • Nu rata experienta oferita de cea mai inalta sosea din tara, Transalpina (ajunge pana la 2145 metri).


Photo by Ioana Scholler on Unsplash

Ranca este o zona cu un potential turistic foarte mare, fiind o alegere inspirata atata vara cat si iarna, pentru turistii ce doresc sa se desprinda de agitatia cotidiana, sa se bucure de cateva momente de relaxare sau sa practice sporturile preferate de iarna.  Padurile de brazi, stejari, mesteceni sau frasini, si zapada abundenta din timpul iernii, aerul curat, linistea deplina si salbaticia specifica locului, propulseaza statiunea Ranca in topul statiunilor turistice din tara noastra.