Unul dintre cele mai importante si frumoase obiective turistice din judetul Sibiu, Palatul Brukenthal este fosta resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal. Cunoscut si sub denumirea de “Edenul Transilvaniei”, palatal este pozitionat pe cel mai inalt punct al oraselului Avrig si a fost conceput ca o gradina de vara in stil baroc, cu stiluri de influenta : frantuzesc, englez si olandez.

Constructia palatului a inceput in anul 1760, fiind unul dintre cele mai frumoase edificii, construit in stilul barocului tarziu. Baronul Samuel von Brukenthal, guvernatorul Principatului Transilvaniei in perioada 1777-1787, a optat pentru aceasta arhitectura baroca si pentru amenajari oarecum extravagante, dorind o apropiere fata de resedinta imperiala de la Schonbrunn (baronul a studiat o perioada la Viena, astfel ca gusturile sale in ceea ce priveste arta, s-au orientat catre stilul specific zonei).


Palatul Brukenthal este construit pe doua niveluri, in forma de U avand astfel forma deschisa catre gradinaa si parcul spectaculos, care altadata cuprindea gradina englezeasca, franceza, olandeza, gradina de fazani, gradini arteziene, zone de cultivare a zarzavaturilor si legumelor autohtone, dar si plante exotice precum : lamai, portocale, ananasi, curmali, plante de cafea etc.


La primul etaj se aflau cele mai importante camere: camera de zi, camerele destinate oaspetilor, birourile dar si dormitorul lui Brukenthal. La etajul 2 se aflau colectiile de arta ale baronului dar si o biblioteca, destul de impresionanta ca si dimensiuni.

Ansamblul resedintei de vara a fost modificat in timp, initial suprafata ocupata fiind de 5 hectare, ulterior 8, ajungand pana la 17 hectare. In 1938, statul roman a luat din teren pentru a construi acolo o scoala, astfel ca suprafata ocupata astazi de parc este de 15 hectare.

In prezent cladirea palatului gazduieste Muzeul Brukenthal, unde aveti posibilitatea sa admirati operele de arta din colectia baronului, mai exact 200 de tablouri si 130 de gravure.

Din pacate, dupa moartea guvernatorului palatul a intrat in posesia mai multor propietari, ce nu au acordat atentia necesara. In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial palatul a fost folosit ca spital militar, urmand ca in perioada 1945 – 2005 sa devina spital de boli pulmonare. Astazi, se afla in posesia Fundatiei Samuel Von Brukenthal ce incearca sa readuca in prima plan farmecul de altadata.

Daca va planificati o vizita la palat, trebuie sa stiti ca este amenajat un muzeu unde sunt expuse bunurile sasesti din Transilvania, avand astfel posibilitatea de a descoperi indeaproape stilul de viata al acestora: obiecte de ceramica pictate manual, perne, tesaturi realizate cu motive traditionale romanesti, mobilier cu miros vechi.

Iar la palat, in timp ce admirati gradina de vara si peisajul absolut superb ce inconjoara palatul, va puteti desfata cu un adevarat festin culinar, cu preparate inspirate din viata burgheziei secolelor trecute dar si din bucataria traditionala transilvaneana.

Aveti posibilitatea sa alegi o experienta ce va poate scoate din tipare si rutina zilnica, cazandu-va la Palatul Brukenthal Avrig. Descoperiti viata nobiliara a secolelor trecute si admirati frumusetea celui mai cunoscut palat din tara noastra. 


Sursa foto : Palatul Brukenthal Avrig