Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale “Astra”, Sibiu

Muzeul Astra se afla la mica distanta de fosta capitala culturala europeana, in rezervatia ce apartine de Padurea Dumbrava, un adevarat paradis. Este apreciat ca fiind cea mai mare institutie muzeala din tara, si unul dintre cele mai mari muzee din lume.

Conceptul initial a fost crearea unui muzeu al tehnicii populare, insa acesta s-a dezvoltat destul de rapid si ambitios, astazi transpunand intreaga civilizatie romaneasca traditionala. Muzeul prezinta satul romanesc traditional sub toate aspectele sale, infrumusetat de cadrul natural in care este pozitionat, dimensiunea parcului care ajunge pana la 96 ha (expozitia propriu-zisa se intinde pe o suprafata de 42 de ha), prezenta unui lac de 6 hectare si diversitatea vegetatiei.


Povestea muzeului incepe cu mai bine de 100 de ani in urma, scopul fiind de a conecta publicul larg cu valorile traditionale romanesti, sasesti sau ale altor minoritati.

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra poate fi vizitati si descoperit in mai multe feluri, fie ca te gandesti la o plimbare pe aleile ce se intind pana la 10 km, timp in care poti admira si sa te familiarizezi cu traditiile romanesti, fie ca vrei sa cunosti fiecare detaliu al vietii rurale cu ajutorul a unei expozitii de peste 400 de case si anexe gospodaresti.

O vizita aici devine rapid o incursiune in arhitectura romaneasca autentica, mestesugurile traditionale dar si activitatile si ocupatiile stravechi.

Unele dintre cele mai populare atractii din incinta muzeului Astra sunt morile de vant si apa, peste 30 la numar, care nu  sunt puse in functiune pentru a nu fi deterioate. Insa toate sunt functionale si pentru multi dintre vizitatori reprezinta primul impact cu tehnicile populare din vremurile de demult. Unul dintre cele mai valoroase exponate este singura moara de vant cu panze, fiind ultimul exemplar din tara.

Cele peste 300 de case si anexe gospodaresti ilustreaza perfect viata rurala din mai multe zone ale tarii, nu doar din Transilvania. Ceea ce este fascinant, este ca fiecare casa traditionala a fost “dezasamblata” in localitatea natala, ulterior transportata la Sibiu unde a fost refacuta bucata cu bucata in incinta muzeului.


De neratat ar fi :

  •  Casuta de pe bacnota de 10 lei, sau cel putin exisa o asemanare izbitoare.  Este una dintre cele mai vechi vase din Vladesti, judetul Valcea
  • Biserica din lemn de la Dretea este unul dintre cele mai vechi monumente din muzeu, datand din 1672
  • Casa din Stanesti, judetul Alba ce a fost transformata in scoala ( se spune ca este locul unde ar fi invatat carte Avram Iancu)
  • Moara de apa din Poieni, Sibiu ce o puteti vedea si pe bacnota de 200 lei
  • Calea Minoritatilor Etnice unde printre cele 18 gospodarii vei regasi o cherhana de pescari lipoveni din Tulcea, un han maghiar, un atelier de rudari rromi sau case sasesti.

Sunt organizate frecvent expozitii si targuri, concerte sau demonstratii culinare ce pun in prim plan aceleasi valori autentice romanesti.

Muzeul Astra iti ofera posibilitatea sa te bucuri de un timp de calitate petrecut in natura si sa te deconectezi de la grijile cotidiene, timp in care poti descoperi radacinile, traditiile si mestesugurile specific vietii rurale de demult. Este locul unde se imbina perfect exponatele ce pastreaza aerul altor timpuri si traditiile vechi, intr-un cadru natural de vis, inconjurat de verdeata padurii.