Manastirea Curtea de Arges este o manastire ortodoxa, pozitionata in orasul Curtea de Arges. Aceasta a fost construita in perioada 1515 – 1517 de Neagoe Basarab si inclusa in Lista monumentelor istorice din Romania.

Manastirea are o importanta insemnatate pentru tara noastra, aceasta fiind transformata in timpul lui Carol I in necropola pentru familia regala a Romaniei. Pe langa mormintele regilor si reginelor Carol I si Elisabeta, Ferdinand si Maria, Carol al-II-lea si Elena, Mihai si Elena , tot aici se afla si moastele sfintei Filofteia.

Din pacate, aceasta a fost distrusa partial in urma incendiilor din anii 1866 si 1867, cand au afectate cladirile seminarului, locuintele, paraclisul si turnul de intrare. La initiativa regelui Carol I, manastirea a fost supusa unui proces de restaurare incepand cu anul 1875, finalizat 9 ani mai tarziu cand a inceput constructia palatului regal, transformat ulterior in palat episcopal.


Constructia Manastirii a fost realizata la initiativa lui Neagoe Basarab care isi dorea un monument fara seaman de frumos, luand decizia sa o inalte pe fundatiile unui locas mai vechi, respectiv Prima Mitropolie a Tarii Romanesti. Din pacate, din lipsa de bani si de zile zugravirea bisericii nu a fost finalizata inainte de trecerea intru cele vesnice a lui Neagoe Basarab. Insa ginerele voievodului Radu de la Afumati a fost cel care a consfintit continuarea decorarii asezamantului.

Pe langa frumusetea si splendoarea sa arhitecturala, legenda ce se afla in spatele manastirii este considerata o atractie importanta pentru turisti. In apropiere de manastire se afla si fantana mesterului Manole, eroul mai multor balade populare. Se spune ca acesta a aparut in momentul in care domnitorul a intrebat cei 10 mesteri daca pot construi o manastire mai frumoasa decat aceasta. Acestia au raspuns afirmativ, astfel ca pentru a impiedica acest lucru a poruncit ca schelele pe care erau urcati mesterii sa fie daramate. Acestia au ramas blocati pe acoperis si si-au construit aripi din sindrile, sperand sa poata cobori cu ajutorul acestora nevatamati. Din pacate, toti au murit iar locul unde a cazut mesterul Manole a aparut un izvor, fantana de astazi.

Legenda spune ca mesterul Manole si-a zidit sotia in zidurile manastirii, caci dorind sa construiasca manastirea avea tot felul de greutati de care se lovea, tot ceea ce zidea pe timp de zi, noaptea se darama. Astfel a recurs la sacrificiul suprem si a hotarat sa isi sacrifice sotia, pentru a putea ridica edificiul.


Interiorul manastirii este la fel de fascinant, avand nenumarate elemente ce iti vor atrage atentia : zugraveala pictata in ulei de pictorii francezi F. Nicolle, Ch. Renouard si N. Constantinescu, mormintele ctitorilor, icoane lucrate in mosaic, grupul celor 12 coloane, ornamentate floral ce reprezinta cei 12 Sfinti Apostoli.

Sfintirea lacasului a avut loc in data de 15 august 1517, de Adormirea Maicii Domnului, ce a dat hramul sfantului edificiu. La slujba au fost prezente personalitati importante, curteni si boieri, dar si Patriarhul Constantinopolului, a carui participare a fost considerata ca fiind un prilej si o modalitate de afirmare a unitatii Ortodoxiei.