Lacul Sfanta Ana, pozitionat in judetul Harghita in apropiere de statiunea balneo-climaterica Tusnad, este singurul lac vulcanic din Romania. Se afla la o altitudine de 946 metri, pe fundul craterului unui vulcan stins, cunoscut sub numele de Ciomatu Mare, ce a avut cea mai recenta eruptie in urma cu zeci de mii de ani, mai exact in urma cu 30.000 – 40.000 de ani. Ulterior in craterului vulcanului s-a strans apa din precipitatii si astfel s-a format lacul.

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Tinutul Secuiesc, este considerat a fi una dintre cele mai curioase comori naturale de pe continent, fiind considerat unic in Europa. Forma acestuia este aproape circulara, similar cu o paleta de pictor, iar suprafata acestuia de 19.3 ha. Un aspect interesant al acestuia este faptul ca neavand izvoare, lacul isi completeaza debitul doar cu ajutorul precipitatiilor, insa nivelul apei nu scade niciodata. In apa lacului nu exista oxigen, de aceea in acesta nu traieste nicio vietate.

O alta caracteristica captivanta, care are totusi in spate o explicatie stiintifica, este ca poti afla foarte usor cum va fi vremea cu ajutorul unei metode oferita de muntele vulcanic, mai exact doua fisuri formate in munte, daca emanatiile din acestea pisca la nas, e semn de furtuna, daca nu, vremea va fi placuta.

Exista anumite legende si despre lacul Sfanta Ana. Cea mai cunoscuta dintre ele se refera la casatoria dintre doi tineri. Fata, pe nume Ana, nu dorea aceasta casatorie insa era obligata de parinti, pentru a pune mana pe averea tanaratului. In seara nuntii, mireasa a fugit si s-a aruncat in acest lac. Trupul ei a fost de negasit. Se spune ca de la aceasta legenda, lacul poarta acest nume.

Tinovul Mohos este pozitionat la o altitudine de 1050 de metri, monument al naturii si unul dintre cele 3 obiective turistice de interes din aceasta zona. In mare parte, acesta este formata dintr-o zona mlastinoasa, unde sunt depozite de muschi de turba, a caror grosime este impresionanta. Tinovul cuprinde 20 de lacuri miniaturale conectate de un lac subteran, insa pot fi vizitate doar doua.


Pe langa liniste si aerul curat al zonei, mai puteti admira specii de plante carnivore ramase din era glaciara, o flora si fauna bogata, sau va puteti scufunda in lacul subteran, fiind unic in Europa.

Este foarte usor de ajuns in zona lacului Sfanta Ana, din statiunea Baile Tusnad sunt delimitate poteci turistice catre acestea. Un prilej perfect pentru o plimbare in natura, timp in care va puteti deconecta de grijile cotidiene.

Turismul in zona lacului este in plina dezvoltare, existand nenumarate posibilitati de cazare. Se incearca exploatarea intensa a potentialului turistic al singurului lac vulcanic in Europa de Sud-Est. Astfel, fie ca vei opta pentru o cazare la una dintre unitatile special amenajate pentru confortul tau, fie ca vei opta pentru una din zonele de camping, sunt convinsi ca zilele petrecute la lacul Sfanta Ana vor relaxante, revigorante si pline de noi descoperiri.