Un loc de poveste, cu un peisaj remarcabil, este statiunea turistica Colibita, pozitionata la trecerea dinspre Transilvania catre Moldova, in judetul Bistrita Nasaud. Unul din avantajale sale principale, il reprezinta amplasarea pitoreasca, intre muntii Bargaului si Calimani.

Lacul Colibita pozitionat la aproximativ 900 de metri altitudine, este cu siguranta principalul punct de atractie al statiunii. Datorita acestuia, Colibita a capatat faima turistica de care se bucura in ultimii ani, fiind cunoscuta si sub denumirea de Marea de la Munte, de altfel o alternativa mai accesibila celor din zona.

In Colibita ne putem bucura si respira cel mai pur aer din tara, fiind comparativ cu cel din Alpii Elvetieni. Putem petrece un sejur perfect , relaxant si revigorant in zona, bucurandu-ne de liniste, privelisti si de aerul curat.

Povestea satului Colibita incepe inca din anul 1850, pe cand era locuit de doar 14 sateni ce isi duceau traiul zilnic in colibele lor. In 1869, un tamplar german intuieste potentialul turistic al zonei, astfel ca incepe constructia a catorva case de vacanta. In anul 1979 incepe amenajarea unui lac de acumulare, luandu-se decizia de stramutare a satului pe dealurile inconjuratoare. Astfel, lacul a preluat numele localitatii ce de altfel a fost inundata.

Exista si legende in spatele acestei povesti, conform carora pe fundul lacului ar exista o parte din casele scufundate, ce sunt vizibile odata ce scade nivelul apei. De aceea, printre satenii mai in varsta, umbla un alt mit conform caruia lacul este blestemat si ca in fiecare an isi cere tributul, platit cu o viata omeneasca.

Frumusetea lacului, peisajul de poveste dar si propietatile curative ale aerului, atrag un numar din ce in ce mai mare de turisti. Datorita aerului curat si puternic ozonat, multi bolnavi de tuberculoza vin in zona cu speranta vindecarii. De altfel, este amenajat si un sanatoriu specializat in tratarea bolilor pulmonare.


Ce poti face in Colibita? Ce spui de o plimbare racoritoare pe lac cu barca? Sau iubitorilor de adrenalina, recomandam sesiuni de canotaj si caiace, rafting sau windsurfing. Un prilej perfect de a te deconecta de la grijile zilnice si de a-ti incarca bateriile.

Poti pescui in zona pe ambele maluri ale lacului ( exceptie perioada de prohibitive, aprilie – mai ). Principalele rase de pesti sunt carasul, pastrav , crapul sau salaul.

Incearca o drumetie catre izvorul de apa minerala Borcut, Defileul Bistrita, Varful Bistricioru, Castelul Dracula aflat in Pasul Tihuta, sau Rezervatia naturala Taul Zanelor.

Astazi, statiunea dispune de peste 400 de case vacanta, pensiuni si vile, toate acreditate de catre Autoritatea Nationala pentru turism. Potentialul turistic al statiunii este imens, speram sa il descoperi si sa te bucuri si tu de el.

Sursa foto : Unsplah