Daca ti-ai propus sa explorezi zona Barajului Vidraru sau chiar sa te bucuri de unul dintre cele mai fascinante drumuri din tara, Transfagarasan, poti opta pentru un popas la Cetatea Poenari, o fortareata medievala care se afla in judetul Arges, intre Curtea de Arges si Barajul Vidraru.

Pozitionarea sa intr-un varf de munte, arhitectura si istoria sa bogata au transformat-o intr-un important punct de atractie turistica. Desi va trebui sa faci si putina miscare, caci este necesara urcarea a 1480 de trepte. Mai exact, cetatea se afla pe muntele Cetatuia,  la doar cativa kilometri distanta de barajul Vidraru, de Centrala Hidroelectrica Vidraru si zona de camping de pe Valea Argeslui.

Se spune ca cetatea a fost a doua resedinta a lui Vlad Tepes, fiind locul unde domnitorul s-a adapostit impotriva atacurilor turcilor.  Cetatea a fost ultimul sau refugiu inainte de a pleca din Transilvania.

Bazele constructiei au fost puse in secolul XIII, de intemeietorul Tarii Romanesti, Radu Negru Voda, urmand ca un secol mai tarziu cetatea sa fie refacuta de Vlad Dracul si ulterior de fiul sau Vlad Tepes.

Constructia cetatii presupune o forma alungita cu 4 turnuri rotunde si unul dreptunghiular, dar si ziduri groase de 2 metri.

Atractia turistilor pentru cetatea se datoreaza in mare parte legendei lui Vlad Tepes, aceasta fiind si sursa de inspiratie pentru cunoscutul scriitor Jules Verne care a scris “Castelul din Carpati”, cu legende povestite de o romanca despre misterioasa cetatea a lui Vlad Tepes.


Legende

Pe langa istoria care se ascunde in spatele zidurilor si privelistii superbe, cetatea adaposteste o serie de legende si povesti.

Cea mai cunoscuta este cea conform careia cetatea a fost ridicata de boierii care ingroziti de obieceiul domnitorului de a trage in teapa talharii, pun la cale un plan prin care sa-l omoare. Vlad Tepes afland ceea ce I se pregateste, pregateste la randul sau o capcana boierilor. In ziua de Inviere ii ia pe toti din biserica, si ii duce in jos pe Cheile Argesului si le porunceste “Boieri şi coconi, jupânese şi jupâniţe, voi care mi-aţi urzit moartea în iatacurile voastre, priviţi cuibul acela de vulture. Colo sus, să răsară până-n Duminică Tomii cel necredincios o cetate de zid, să stea soarele pe fruntea ei”. Boierii au lucrat la cetate, pana cand constructia acesteia a fost terminata. Multi dintre acestia au pierit pe parcursul procesului, insa pe cei ramasi, Tepes i-ar fi iertat.

O alta legenda este legata de Raul Doamnei, denumire pe care a primit-o datorita sotiei lui Vlad Tepes. Aceasta, de teama de otomanilor care erau tot mai aproape, s-a urcat pe meterezele Cetatii Poenari si s-a aruncat in raul ce siruia pe langa cetate. Locul unde trupul sau a cazut s-a inrosit din cauza sangelui. De altfel, multe pietre de pe marginea apei, aflate mai aproape de cetate, sunt inca rosii.

Legenda care pune in evidenta caracterul siretlic al domnitorului este cea a potcoavelor, conform careia Vlad Tepes s-a refugiat de atacul turcilor in Cetatea Poenari. Pentru a scapa de urma acestora, s-a gandit la o cale de a-I pune pe urme gresite, astfel a pus cailor sai potcoavele invers. Astfel, urmele lor pareau ca se indeparteaza de cetate.


Curios si de alte atractii turistice in zona? Arunca o privire pe urmatorul articol : 5 locuri de vizitat in Arges