Primul castel electrificat din Europa, castelul Peles a fost construit la initiativa Regelui Carol I, acesta indragostindu-se de frumusetea locurilor. Odata cu alegerea Regelui de a construi prima resedinta aici, satul Podul Neagului primeste numele de Sinaia si devine o statiune de lux, aparand vile impozante, hoteluri dar si cazinoul. 

Pozitionarea castelului ofera o priveliste impresionanta catre poalele muntilor Bucegi, acestea aflandu-se de-a lungul raului Peles, intr-un loc pitoresc cunoscut sub denumirea de masivul Piatra Arsa.

Regele Carol I a supravegheat indeaproape lucrarile, astfel pentru a se asigura de succesul constructiei a adunat meseriasi de pe intreg continental : zidari din Italia, muncitori tigani necalificati, tamplari germani si unguri, muncitori turci, mesteri polonezi, mesteri pietrari din Cehia. 

Proiectele initiale ce i-au fost puse in vedere regelui, au fost refuzate deoarece erau copii ale unor palate din Vest, iar costurile erau prea ridicate. Arhitectul Johannes Schultz a fost cel ce a castigat simpatia Regelui cu proiectul sau, acesta fiind original si foarte apropiat de viziunea Regelui.

Piatra de temelie a fost pusa in anul 1875, sub care sunt ingropate cateva zeci de monede de aur de 20 lei, primele monede romanesti cu chipul Regelui Carol I. 


Inaugurat in 1883, castelul devine resedinta preferata a familiei regale, astfel ca de-a lungul timpului castelul a gazduit nenumarate personalitati, scriitori, muzicieni, regi si regine, printre care imparatul austro-ungar Franz Joseph, ce a fost realmente impresionat de frumusetea si bogatia castelului. 

Lucrarile de constructie au avut loc in perioada 1893 – 1914, fiind coordonate de cunoscutul architect ceh Karel Liman.

Castelul Peles are 160 de camere, cu mai multe intrari si scari interioare, o sala de teatru cu scena si 60 de locuri + loja regala.  Incalzirea electrica in castel functioneaza inca din anul 1883. Langa castel au fost construite si castelul Pelisor, Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Uzina Electrica si Vila Sipot. 

Importanta Castelului Peles in istoria tarii noastre este de necontestat. Aici s-a nascut in anul 1893 Regele Carol al-II-lea, iar in 1921, la Foisor s-a nascut fiul sau, Regele Mihai I. 

Cele mai importante si impresionante sali pe care le puteti vizita sunt :

  • Bilbioteca regala care este un punct de atractie cu totul misterios : o cale de acces in spatele unui raft cu carti, astfel regele se putea refugia in diferite incaperi.
  • Holul de Onoare are un plafon mobil de sticla, ce poate fi mutat cu ajutorul unui motor electric, devenind astfel un element surpriza pentru vizitatorii regelui, care puteau admira stelele si cerul senin in noptile de vara.
  • Salile de arma adapostesc peste 4000 de piese din secul XIV – XVII.
  • Sala de muzica creata la cererea Reginei Elisabeta.
  • Apartamentul Imperial a fost amenajat in anul 1906 cu ocazia vizitei imparatului austro-ungar Franz Josef I, care din pacate nu a mai avut loc.

Pe langa frumusetea arhitecturala al carui stil se apropie de cel neorenascentist german, castelul impresioneaza prin gradini splendide ce-l inconjoara, realizate de mai multi arhitecti peisagisti.

Desi castelul a fost construit din banii personali ai Regelui Carol I (ce a vandut o mosie din Germania pentru a putea acoperi cheltuielile), regimul comunist a confiscat castelul si a interzis accesul publicului, propagand ideea ca Domeniul Regal Peles este propietatea Romaniei.  Intentia lui Nicolae Ceausescu era sa transforme castelul intr-o resedinta de protocol, insa fiind cunoscut faptul ca acesta avea mania de a ordona demolari si schimbari, muzeografii i-au speriat spunandu-i ca in interiorul castelului este o ciuperca ce ataca elementele din lemn si poate fi daunatoare omului. Dupa Revolutie, Castelul Peles si Pelisor sunt redeschise publicului, capatand statutul de muzee, iar in anul 2007 sunt retrocedate familiei regale. 

Castelul Peles este un monument architectural unic in tara si unul dintre cele mai frumoaste castele din Europa, reusind astfel sa atraga anuala 300.000 de vizitatori.