Descopera Salina Turda, unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din Romania

Salina Turda este unul dintre cele mai atractive si spectaculoase obiective turistice din Transilvania, fiind pozitionata in zona Durgau – Valea Sarata din Turda. Fiind in topul celor mai vizitate saline din Europa, aceasta a fost supusa unui amplu proces de modernizare in perioada 2008 – 2010, cand s-au investit sase milioane de euro.

Modelata de oameni, salina a fost creata intr-un mediu natural si deosebit, sapandu-se in sarea depusa dupa evaporarea marii ce acoperea regiunea cu 13.5 milioane de ani in urma.

Prima exploatare de sare de la Turda dateaza inca din anul 1271, cand cancelaria maghiara daruia capitlului din Transilvania “ocna de sare de la Turda”, Salina era de altfel printre cele mai importante din Transilvania fiind si principala sursa de aprovizionare din regiune.

Activitatile miniere din Salina Turda au fost inchise dupa primul razboi mondial, in anul 1932. Aceasta intra intr-o perioada de uitare, iar in timpul celui de-al doilea razboi mondial este folosita de populatie ca adapost antiaerian.

In perioada 1950 – 1952, primii 500 de metri ai galeriei de transport Franz Josef au fost utilizati ca depozit de branzeturi. Ulterior, aceasta este redeschisa publicului, ca obiectiv turistic dar si cu scopuri curative.

In urma procesului de modernizare finalizat in 2012, salina a capatat o noua functionalitate, aceasta fiind formata din Mina Rudolf, Mina Ghizela, Mina Terezia, Mina Iosif , Mina Anton, Sala Crivacului, Sala de apel , Sala putului de extractie si Galeria Franz Josef. Cea din urma a fost realizata pentru a usura si ieftini transportul sarii la suprafata.

Transformata intr-un spectacol al naturii si o destinatie remarcabila in lume, Salina Turda atrage un numar impresionant de turisti, in 2018 fiind inregistrati aproape 690.000 de vizitatori.

Pe langa necontestatele beneficii pentru sanatate, Salina Turda ofera nenumarate posibilitati de divertisment si agrement. In Mina Rudolf este amenajata o sala de concerte, un teren de sport, bowling ( doua piste de mini-bowling), mini golf ( cu 6 piste diferite) , billiard (3 mese), tenis de masa (6 mese), loc de joaca pentru copii . In Mina Terezia este construit un debarcader oferind posibilitatea vizitatorilor sa se plimbe cu barcile pe lacul salin, unic in lume.  Roata panoramica are o inaltime de 20 de metri, fiind singura roata panoramica din subteran din lume.

Sala Crivacului adaposteste singurul utilaj de acest tip din toate salinele din Europa, fiind conservat in locul in care a functionat. Crivacul este mai exact, un utilaj de extractie ce a fost construit in anul 1881.

Sala de Apel adaposteste Scara Bogatilor, despre care se spune ca a fost folosita de Imparatul Francisc Iosif. Din acel moment, niciun miner nu a mai avut voie sa foloseasca aceasta scara, fiind destinate doar nobililor. Scara Bogatilor este cea mai veche structura de lemn din salina, realizata din lemn de brad ce nu se rupe deodata, el este format din mai multe straturi.

Descopera istoria si frumusetea Salinei Turda si profita in acelasi timp de propietatile sale curative, aceasta fiind o destinatie importanta de tratament.