Pe malul raului Olt si marginita de muntii Perisani, se afla localitatea Racos, necunoscuta turistilor din pacate, dar singura din Romania care gazduieste un vulcan stins, coloane de bazalt, un lac si chiar si un castel medieval.

La jumatatea distantei intre Brasov si Sighisoara, vei putea descoperi vulcanul Racos, locul unde au avut loc ultimele activitati vulcanice de pe teritoriul tarii noastre. Zona pare a fi un spectacol al naturii, cu forme de relief fabuloase, iar culoarea sa rosiatica si denivelarile craterului par a fi desprinse din filmele SF. Plantele crescute aici sunt adaptate zonei si par sa reziste mult timp fara apa.

Vulcanul cu un diametru de aproximativ 400 de metri este un loc unic in Romania, multi geologi si chiar si turisti comparand peisajul de la Racos cu cele de la cunoscutul vulcanic Etna.


In trecut zona a fost exploatata pentru zgura, insa din anul 2005 intreaga arie a devenit protejata prin lege, astazi fiind foarte bine conservata. Vei putea descoperi mai multe tipuri de roca in craterului vulcanului : piatra ponce, bazalt, cenusa si zgura, iar peretii inalti de pamant galbui, rosiatic si negru, peisajul arid, lipsa oricarei miscari in zona te va purta intr-o lume…martiana 😊

In imediata apropiere se afla o alta atractie turistica importanta, lacul Smarald. In trecut, aici era amenajata cariera de exploatare de bazalt denumita Brazi. Dupa inchiderea acesteia, in urma precipitatiilor acumulate  s-a format un lac cu o adancime de peste 10 metri si un diametru de 400 de metri. Ce este special la acest lac? Imaginile si peisajul impresionant pe care acesta il ofera, prin contrastul format intre peretii de stanca ce il inconjoara si apa limpede, a carei culoare fluctueaza de la nuante de albastru deschis pana la nuante de verzui.


Coloanele de bazalt de la Racos sunt recunoscute pentru frumusetea si unicitatea lor. Acestea se afla in partea opusa a lacului Smarald, la o distanta de aproximativ 600 de metri. Ele reprezinta o arie protejata de interes national si se intind pe o suprafata de 1.10 hectare. Cum s-au format? Datorita racirii rapide lavei vulcanului din zona. Ating o inaltime de 10 – 15 metri si au o vechime de peste un million si jumatate de ani.

Despre Coloanele de Bazalt se spune ca au o energie pozitiva, astfel daca vei sta in preajma lor starea de sanatatea va fi una mult mai buna.


Suntem convinsi ca intr-una din excursiile tale planificate fie la Brasov, fie la Sighisoara, poti face o oprire de cateva ore si la Racos. Va fi o excursie aparte, timp in care te vei putea bucura de peisaje unice, pe care nu ai sansa sa le admiri la orice pas.