Romania se poate lauda cu un patrimoniu format din peste 1440 de biserici din lemn, unul destul de pretios si de apreciat, atat pe plan national cat si international. Pana in secolul XX poporul roman s-a concentrat asupra civilizatiei lemnului, caracterizata prn rafinament, varietate si bogatie, unde bisericile din lemn au ocupat un loc central si au atins varful maxim de expresie.

Bisericile din lemn construite inainte de anul 1918 au o valoare incontestabila pentru cultura romaneasca, facand parte din identitatea nationala. Acestea sunt raspandite in toate colturile tarii, 650 de biserici din lemn le putem gasi in zona Transilvaniei si Banatului, peste 490 se afla in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, iar mai mult de 300 sunt pozitionate in Moldova. 8 bisericute din lemn din zona Maramuresului sunt pe lista patrimoniului mondial al UNESCO inca din anul 1999.

Manastirea Barsana este pozitionata in localitatea cu acelasi nume, intr-una dintre cele mai vizitate zone turistice din tara noastra, Maramures. Biserica din lemn este considerata fi una dintre cele mai frumoase din Romania, atragand anual un numar mare de turisti. Prima atestare documentara a lacasului de cult este din anul 1390, insa se pare ca aceasta a fost distrusa de mai multe ori de-a lungul timpului. In anul 1993 a fost construita practic o noua manastire, intr-un peisaj natural de vis, un mic colt de rai de pe Valea Izei.  Biserica este una dintre cele mai inalte constructii din lemn la nivel mondial, si cu siguranta una dintre cele mai frumoase.  Toate cladirile din cadrul complexului sunt realizate din lemn de stejar si pietre de rau, unde arta cioplirii si imbinarii lemnului se pastreaza cu sfintenie.


Biserica de lemn din Bradet, pozitionata in judetul Bihor, este cu siguranta una dintre cele mai importante constructii sacre din lemn din zona Transilvaniei. Aceasta a fost construita in anul 1733 si are cateva caracteristici ce o diferentiaza : franghia impletita ce inconjoara biserica, cuiele sunt toate din lemn, peretii naosului au in exterior console ce par a fi imagini inversate ale capului de cal, iar interiorul a fost decorat cu o picture murala realizata in anul 1750 de David Zugravul de la Curtea de Arges (artist ce isi va lasa amprenta asupra mai multor biserici din lemn din Tara Crisurilor).

Biserica de lemn din Ionesti, judetul Arad, a fost construita in locul unei alte biserici mai vechi, ce data din anul 1460. Lacasul de cult a fost construit in anul 1730 si se evidentiaza prin frumusetea picturilor sale murale, realizate de catre un mester din localitate, in secolul XIX.

Biserica de lemn din Plopis, Maramures, este inclusa pe lista patrimoniului cultural UNESCO din 1999. Aceasta a fost  construita in anul 1798, cu o inaltime de 47 metri, 17 metri lungime. Pozitionata intr-un cadrul natural deosebit si pitoresc, lacasul de cult atrage prin armonia si varietatea detaliilor dar si prin perfectiunea proportiilor sale.


Biserica de lemn din Romanesti, judetul Timis, a fost ridicata in secolul XVIII si a fost admirata de-a lungul timpului datorita turnului de lemn pozitionat deasupra pronaosului, ce conserva cel mai frumos bulb de inspiratie baroca din zona Banatului.


Acestea sunt doar cateva dintre cele mai frumoase si renumite biserici de lemn din Romania. Iti recomandam sa le vizitezi si sa admiri fiecare detaliu arhitectural ce infrumuseteaza aceste lacasuri de cult, importante pentru patrimonial cultural national.

Sursa foto: Manastirea Barsana