Pentru multi dintre noi, fiecare vacanta de vara include si un sejur pe litoralul Marii Negre, o destinatie perfecta pentru a ne relaxa si a ne umple de energie. Marea Neagra este si locul unde de-a lungul timpului au fost gazduite mai multe legende si povesti.

Marea Neagra cu o suprafata de 423.488 km patrati,  se afla intre Europa si Asia si are iesire in nord la Ucraina, in vest Romania si Bulgaria, in sud Turcia, in est Georgia si in nord est Rusia. Ti-am pregatit o lista cu mai multe curiozitati despre Marea Neagra, o destinatie care ne rasfata cu privelisti de vis si mult soare. 

  • Te-ai intrebat vreodata de unde vine denumirea de “Marea Neagra”? Aceasta este strans legata cu pozitionarea geografica pe harta in raport cu Imperiul Otoman. Grecii si romani o numeau Pontus Euxinus, iar turcii au denumit-o “Karadeniz”, marea de miazanoapte, adica marea intunecata, de apus – aceasta fiind pozitionata la nord de Imperiul Otoman. 
  • Stiai ca Marea Neagra este formata din doua mari suprapuse? Mai exact, un strat de apa are oxigen si un altul nu. De altfel, aceasta particularitate este una dintre cele mai importante si speciale pe care Marea Neagra o are. La adancimi mai mari de 200 de metri, nu exista deloc oxigen, fiind locul unde multe epave si obiecte sunt gasite intr-o stare foarte buna de conservare. 
  • In Marea Neagra exista rechini, specia fiind cunoscuta sub numele de “caine de mare” cu o lungime de aproximativ 1 metru. Acesta traieste la adancimi mari, 25 – 75 metri si se hraneste cu scrumbii, guvizi si hamsii. 
  • Adancimea maxima in mare este de 2212 metri.
  • Numarul delfinilor din pacate, este in continuua scadere. In 2006 erau in jur de cateva zeci de mii, comparativ cu anul 1950, cand numarul acestora era de 1,5 milioane. 
  • Pe timpul iernii, Marea Neagra ingheata doar la mal, datorita faptului ca aici se revarsa mai multe fluvii, avand un aport de 600 kilometri cubi de apa dulce pe an. Printre cele mai importante sunt: Dunarea, Casimcea, Nistrul, Niprul. 
  • La inceputul anilor 1900, a avut loc un cutremur in Marea Neagra cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, care a provocat valuri uriase cu o inaltime mai mare de 5 metri. 
  • Singurul oras care are port si la Marea Neagra si la fluviul Dunarea este Sulina.
  • Marea Neagra adaposteste peste 160 de specii pe cale de disparitie, printre care : randunica de mare, steaua de mare, pastruga, zarganul, crabul de piatra, tonul. 
  • Pentru o perioada, culoarea apei a fost turcoaz datorita algelor verzi care s-au dezvoltat foarte repede, intr-un timp foarte scurt, rezultand o explozie de culoare superba si inedita.
  • Conform legendelor, Arca lui Noe a ajuns in Marea Neagra, in timpului Potopului, cand apa din Marea Mediterana a crescut drastic si a patruns in Lacul Pontic. Noe si-a incheiat drumul in Muntele Ararat din Turcia, de aceea se presupune ca a trecut prin Marea Neagra, fiind un itinerariu plauzibil. 
  • Marea Neagra este bantuita! Inchidem lista curiozitatilor cu o alta legenda, datorita prezentei epavelor, cadavrelor diferitelor specii de pesti si alte obiecte, care ar fi trebuit sa se descompuna demult. Acest fapt are o explicatie si anume lipsa de oxigen, insa multora le place sa creeze povesti care sa capteze atentia. 

Citeste si : Povesti, legende & curiozitati despre Cazinoul Constanta