Din punct de vedere al amplasarii geografice, Teleormanul se afla in partea sudica a Romaniei, facand parte totodata din regiunea folclorica Muntenia.

Vorbim despre un judet aflat la granita cu Bulgaria, fiind despartit de tara vecina de Dunare. Pe teritoriul acestuia veti regasi o multime de vestigii istorice, de la cetati medievale si conace boieresti, pana la castre romane.

Alexandria se numara printre cele mai importante orase din judetul Teleorman, ocupand si pozitia de oras de resedinta.

Conform istoricilor, orasul a fost intemeiat in secolul al XIX-lea, insa arheologii au descoperit urme ale civilizatiei ce dateaza inca din Paleolitic. Ba mai mult, se pare ca zona a fost locuita in permanenta, chiar si in perioada daco-romana.

Se pare ca locuitorii din Alexandria au luat parte la majoritatea revolutiilor ce au avut loc in Tara Romaneasca.


Sursa: Orasul Alexandria 

Printre obiectivele turstice marcante din zona se numara si Catedrala Sfantul Alexandru, unde se odihneste domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica, ce a fost fondatorul orasului.

In partea interioara a lacasului de cult inca se mai pastreaza unele picturi originale, la care a lucrat si cunoscutul pictor Stefan Luchian.


Sursa: Catedrala Domneasca "Sfantul Alexandru" din Alexandria 

Turnu Magurele a fost in trecut un port foarte important din Lunca Dunarii. Orasul are o istorie bogata, dat fiind faptul ca aici au fost construite mai multe cetati.

Prima cetate a fost zidita inca din perioada romana, in secolul al II-lea. Cateva secole mai tarziu, pe ruinele fostei cetati a fost construita cetatea lui Constantin cel Mare.

Pe durata domniei lui Mircea cel Batran, in locul cetatilor existente a fost creata o noua cetate cu rol de aparare impotriva Imperiului Otoman.

Si la momentul actual se mai pot intrezari parti din zidurile cetatilor medievale. Legendele sunt inca vii, fiind transmise din generatie in generatie. Potrivit acestora, ar exista un tunel ce leaga cele doua maluri ale Dunarii, vechi de mai bine de 2000 de ani.


Sursa: Cetatea Turnu Monument Istoric 

Natura este impresionanta in judetul Teleorman, aici existand Padurea Troianu. Rezervatia Naturala Troianu se afla pe teritoriul localitatii cu acelasi nume, intinzandu-se pe o suprafata de mai bine de 71 de hectare.


Sursa: Rezervatia naturala Troianu

In padure creste o specie de planta pe care de disparitie, iar aici facem referire la bujorul romanesc. Tot aici veti intalni si unele specii de stejar specifice zonei de silvostepa, cum ar fi stejarul brumariu si stejarul pufos.

Centrul de agrement „Dunarica” se afla in topul atractiilor turistice de la nivelul judetului Teleorman, datorita faptului ca in aceasta locatie se organizeaza frecvent tabere scolare si activitati diverse pentru turisti. Practic, vei avea parte de o excursie cu vaporasul pe Dunare, poti sa pescuiesti sau pur si simplu sa faci drumetii intr-un cadru natural de poveste.


Sursa: 10 cele mai frumoase locuri din judetul Teleorman 

Prin urmare, daca vrei sa ai parte de o vacanta in linistea naturii, la malul Dunarii, atunci Teleormanul este destinatia perfecta pentru tine. Te poti bucura de zilele de vara intr-un ambient cat mai placut, alaturi de familie sau de persoanele dragi din viata ta.