Cluj Napoca, unul dintre cele mai dezvoltate orase din tara. Ce putem vizita?

Unul dintre cele mai moderne orase din Romania, a reusit sa atraga in ultimii ani noi locuitori dar si un numar semnificativ de turisti romani si straini. Inima Transilvaniei cu o bogata si importanta istorie in spate, a devenit un important centru cultural, economic si studentesc (o treime din numarul locuitorilor este formata din student romani sau straini).

Pe langa nenumaratele obiective turistice, Cluj Napoca a atras un numar semnificativ de mare de turisti cu ajutorul evenimentelor si festivalurilor de renume, organizate an de an.

Un alt atuu al resedintei de judet, este numarul mare de programatori de succes ce lucreaza aici, orasul fiind cunoscut si sub numele de Silicon Valley al Europei.

Piata Unirii, sau inima medievala a orasului, adaposeste o serie de cladiri si ansambluri gotice, baroce si neo-baroce din Transilvania. Vei fi fascinat de arhitectura fiecarei cladiri in parte, printre cele mai importante ar fi : statuia lui Matei Corvin, Biserica Romano-Catolica Sf. Mihail, Muzeul de Arta, Muzeul Farmaciei, Strada in oglinda.

Gradina Botanica Alexandru Borza a fost fondata in anul 1872 si este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari si complexe gradini botanice din Europa Sud-Estica.  Nu trebuie sa fii pasionat de plante ca sa intelegi si sa admiri frumusetea unui astfel de loc. Intinzandu-se pe o suprafata de 14 hectare, vei putea descoperi peste 10.000 de specii de plante, unele dintre acestea rare. Aloca-ti jumatate de zi pentru a o putea vizita si pentru a te putea bucura de linistea si atractia acesteia.


Photo by Agnes Elena Crăciun on Unsplash

Salina Turda pozitionata la jumatate de ora distanta fata de Cluj-Napoca, este unul dintre cele mai importante si spectaculoase obiective turistice din Transilvania, ba chiar din tara. Mina de sare este locul unde istoria si modernul, elementele futuristice se intalnesc. Astfel, salina a reusit sa atraga un numar tot mai mare de turisti, peste 600.000 pe an.  Odata ajuns aici te vei putea bucura de beneficiile sarii in ameliorarea unor afectiuni respiratorii. Sunt o serie de puncte de atractie pe care trebuie sa le mentionam : Sala Ecourilor, Sala Altarului, Crivacul, Mina Rudolf sau lacul subteran (singurul de acest fel din Europa).

Castelul Banffy de la Bontida sau Versailles-ul Transilvaniei, este una dintre cele mai importante atractii din turistice din Cluj, fiind locul unde se desfasoara si cunoscutul festival Electric Castle. Pozitionat pe malul drept al Somesului Mic, castelul impresioneaza prin arhitectura in stil baroc, c u edificii renascentiste, prin curtea imensa frumos imbratisata de natura. Se afla la 30 de km distanta fata de oras.

Bastionul Croitorilor este singurul bastion al cetatii ce s-a pastrat de-a lungul timpului, acesta fiind distrus de mai multe ori. Numele l-a primit ca urmare a faptului ca breasla croitorilor aveau obligatia sa intretina si sa asigure paza orasului in acel punct. Astazi el este “Centrul de Cultura Urbana”.

Casa Matei Corvin este locul in care s-a nascut in anul 1440 Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, cel care a devenit ulterior regele Ungariei.  Este pozitionata in Cetatea Veche, unul dintre cele mai vechi cartiere ale orasului, fiind un simbol al epocii de tranzitie de la stilul gotic la cel renascentist. A fost construita in sec. XV, prin unificarea a trei cladiri. A atras nenumarati turisti inca de pe acele vemuri, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care a fost emis un decret in urma caruia casa era scutita de la plata impozitelor.

Tot in capitala Ardealului se organizeaza o serie de evenimente si festivaluri in fiecare an : Untold, Electric Castel,  festivalul de film TIFF etc.

 

Photo by B R Ʌ D L E Y on Unsplash