Turismul religios se afla intr-o continua dezvoltare in zilele noastre. An de an, un numar impresionant de pelerini aleg sa viziteze lacasurile de cult din Romania si sa se incarce spiritual. Amplasate in locatii absolut superbe, edificiile au fost construite acum mai bine de cateva sute de ani si inca mai pastreaza unele elemente din vremurile de altadata.

Iti propunem 5 obiective turistice de acest fel, pe care trebuie sa le vizitezi in toamna anului 2022!

1. Manastirea Putna 

Sursa: Manastirea Putna 

Manastirea Putna este una dintre cele mai cunoscute monumente culturale din tara noastra. Aflata in frumoasa Bucovina, aceasta este doar una dintre numeroasele ctitorii ale domnitorului Stefan cel Mare. Se zice ca locul de amplasare al manastirii ar fi considerat un „taram binecuvantat”, daca este sa ascultam legendele locale. In incinta ansamblului religios se afla totodata si un muzeu ce gazduieste o colectie impresionanta de obiecte, cum ar fi broderiile, tesaturile si alte obiecte de cult din vremurile de demult.

2. Manastirea Sihastria 

Ramanem tot in partea nordica a tarii si va prezentam Manstirea Sihastria din judetul Neamt. Cele trei secole de existenta au transformat manastirea intr-un adevarat centru istoric si cultural al zonei. Arhitectura cladirii este deosebita, evocand stilul moldovenesc de altadata.

 

Sursa: Manastirea Sihastria 

Manastirea de calugari este un adevarat loc de pelerinaj pentru romanii din toate colturile tarii. Aici a vietuit si Parintele Cleopa, un duhovnic de mare renume al tarii noastre, ce a vietuit aici mai bine de 6 ani, intre anii 1992-1998.

3. Manastirea Gorovei 

Aflata in judetul Botosani, in comuna Vaculesti, Manastirea Gorovei este un lacas de cult ce prezinta o valoare inestimabila pentru patrimoniul religios din Romania. Inconjurata de padure, Manastirea de la Gorovei este locul in care se afla si Icoana Facatoare de Minuni a Sfantului Proroc Ioan Botezatorul. Potrivit legendelor, aceasta ar fi fost descoperita de catre un localnic, in timp ce facea niste sapaturi. Gasirea icoanei a reprezentat un semn divin, iar pe locul acela a fost construita manastirea.


Sursa: Manastirea Gorovei 

4. Manastirea Agapia 

Pe valea paraului ce curge lin in satul Agapia, vei regasi un mic colt de rai. Ansamblul monahal de maici este cel mai mare din Romania, dat fiind faptul ca aici se afla aproximativ 450 de persoane. O oaza de liniste si smerenie, asa am putea descrie cel mai bine Manastirea Agapia. Daca inca nu ai vizitat acest loc, atunci poate iti faci timp sa ajungi in aceasta luna sau in luna noiembrie, cand se sarbatoreste hramul Arhanghelilor Mihai si Gavriil.


Sursa: Manastirea Agapia 

 5. Manastirea Prislop 

Sursa: Manastirea Prislop, legenda & program 

La momentul actual, Manastirea Prislop este unul dintre cele mai importante centre religioase din tara. Acest aspect se datoreaza faptului ca aici a slujit parintele Arsenie Boca, cunoscut pentru minunile pe care le-a savarsit de-a lungul vietii pamantesti, cat si dupa moartea sa. Manastirea face parte din patrimoniul Romaniei, fiind declarata deja monument istoric national.

Citeste si : Tainele Manastirii Voronet, Bucovina