Cimitirul Vesel din Sapanta, una dintre cele mai importante atractii ale Maramuresului

Zona Maramuresului are multe de oferit celor dornici sa o descopere, Cimitirul Vesel din Sapanta fiind unul dintre obiectivele turistice aflate in topul alegerilor turistilor.

Un loc unic in lume de altfel, cimitirul este apreciat ca fiind un muzeu in aer liber si unul dintre motivele pentru care se spune ca maramuresenii iau moartea in ras.


Cimitirul Vesel din Sapanta este cimitirul localitatii, unde moartea este privita cu ochi veseli, si nu cu tristete si jale, asa cum suntem obisnuiti.

Povestea acest loc inedit a luat nastere in anul 1933, la initiativa unui sculptor, pictor si poet, Stan Ioan Patras care a inceput sa creeze cruci de mormant speciale. De altfel, se spune ca inspiratia artistului a venit din cultura dacilor, care considerau ca moartea este cumva un eveniment vesel. Legendele sustin ca pentru daci moartea reprezenta o etapa prin care treceau in alta lume, de unde si acest spirit vesel.

Practic aceste cruci au adus faima cimitirului, acestea fiind viu colorate, iar desenele de pe acestea ilustreaza scene din viata si ocupatia persoanelor respective. Detaliul care completeaza unicitatea locului sunt versurile umoristice care descriu viata decedatilor. Unele cruci sunt pictate pe ambele parti, pe o parte se regaseste o mica descriere iar pe cealalta este notat motivul decesului.


Mesajele de pe cruce sunt sub forma unor poeme scurte, scrise la persoana intai, epitafuri ironice, de multe ori cu greseli gramaticale.

Materialul folosit la cruci este lemn de stejar, care dupa ce este taiat acesta va fi lasat la uscat pentru aproximativ 4 ani. Abia apoi este scupltat, iar textul este inscriptat manual. In partea de sus a crucii exista acel desen care ilustreaza o scena din viata celui decedat.

Culorile folosite pentru vopsirea acestora sunt vii, luminoase si intense, fondul fiind “albastru de Sapanta”, o culoare specifica zonei.

Sculptorul Patras a murit in anul 1977, insa munca lui a fost dusa mai departe de ucenicul sau Dumitru Pop Tincu.

Crucea soacrei este deja legenda, mesajul de pe aceasta fiind celebru :

"Sub aceasta cruce grea

   Zace biata soacra-mea

   Trei zile de mai traia

   Zaceam eu si cetea ea

   Voi care treceti pa aici

   Incercati sa n-o treziti

   Ca acasa daca vine

   Iarai cu gura pa mine

   Da asa eu m-oi purta

   Ca-napoi n-a inturna

   Stai aicea draga soacra-mea."


Pe crucea fondatorului cimitirului Stan Ioan Patras, sunt scrise urmatoarele :

“De cu tanar copilas

Io am fost Stan Ion Patras

Sa ma ascultati oameni buni

Ce voi spune nu-s minciuni

Cate zile am trait

Rau la nime n-am dorit

Dar bine cat-am[sic] putut

Orisicine mia[sic] cerut

Vai saraca lumea mea

Căa greu am trait in ea”

Sculptorul s-a nascut in anul 1908, in Sapanta, intr-o familie obisnuita cu prelucrarea artistica a lemnului.  Atras de sculptura in lemn, acesta a inceput lucrul pe cruci din stejar inca de la varsta frageda de 14 ani.

Descopera si : Ce putem vizita in Maramures?