Cheile Turzii, rezervatie naturala complexa, este unul dintre cele mai frumoase si impresionante sectoare de chei din tara noastra, la doar 13 km distanta de Turda, in nord-estul Muntilor Trascau. Acestea au o lungime de aproximativ 2 kilometri, o inaltime a peretilor de pana la 200 de metri, iar suprafata ocupata de acestea este de 170 ha.

Cu siguranta nu vei regreta daca te vei hotari sa descoperi peisajele naturale de o frumusete rara, locuri ce s-au dezvoltat fara a fi necesara interventia umana. Cheile Turzii te vor impresiona prin maiestuozitatea si bogatia lor, locul unde legenda se imbina perfect cu realitatea.

Acestea s-au format cu peste 150 de milioane de ani in urma, ca urmare a actiunii paraului Hasdate, in calcarele jurasice ale muntilor Trascau. Este locul unde sunt adapostite peste 60 de pesteri, o serie de coloane din piatra, stanci colturoase si peste 1000 de specii de plante, animale, multe dintre acestea rare (multe dintre acestea sunt specii rare : usturoiul salbatic, piciorul cocosului, odoleanul, scorusul argintiu; iar printre cele mai intalnite animale putem mentiona : vulpi, nevastuici, jderi de piatra, caprioare, porci mistreti etc).

Pesterile din zona Cheile Turzii impresioneaza atat prin forma stalagtitelor si a stalagmitelor din interiorul acestora, dar si prin istoria lor. Acestea sunt renumite pentru faptul ca deseori locuitorii isi gaseau adapost in acestea, ori de cate ori aveau loc invazii ale popoarelor migratoare. Cercetatorii au descoperit urme umane inca din Paleoticul Mijlociu sau Neolitic. Iti recomandam sa vizitezi Pestera Liliecilor, Pestera Morarilor, Pestera Ascunsa.

Numarul turistilor ce aleg sa descopere aceasta frumoasa destinatie este in continuua crestere. Cea mai veche inscriptie lasata de un vizitator dateaza inca din anul 1574, intr-o pestera din versantul drept al Cheilor, cunoscuta sub numele de Pestera Binder. 


Verticalitatea peretilor cu un acces relativ facil, atrag anual mii de alpinisti gata sa guste putina adrenalina. In Cheile Turzii sunt amenajate peste 200 de trasee de alpinism si escalade, unele dintre acestea destinate incepatorilor, altele pentru cei experimentati. 

Sunt marcate si trasee turistice, cu grade diferite de dificultate, un prilej perfect pentru a descoperi indeaproape frumusetea zonei :

  • Circuitul Crestelor Cheilor – durata traseu 5 ore
  • Cabana Cheile Turzii – Cabana Buru – durata traseu 5 ore
  • Cheile Turzii – Izvorul Popii – Valea Arineilor – Ciucas – durata traseu 3 ore

In Cheile Turzii vei gasi mai multe posibilitati de cazare din care vei putea alege cea mai buna optiune pentru tine, in functie de dotarile si facilitatile de care ai nevoie. 

In spatele acestei minuni a naturii din Transilvania, se afla o legenda conform careia Ladislau cel Sfant fugea din calea cumanilor, acesta taiand stanca in doua cu sabia sa. Au fost imprastiati bani de catre cumani, pentru a putea distrage atentia soldatilor maghiari ce ii urmarea. In urma rugaciunilor lui Ladislau, banii au fost transformati in piatra.

Nu rata o vizita la una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din Romania, un loc de povestea ce contureaza cu success tabloul unei Romanii unice.