Parcul National Cheile Nerei Beusnita aflat in judetul Caras, reprezinta pentru moment o destinatie turistica mai putin exploatata si vizitata. Pe langa avantajul ca nu este atat de aglomerata precum majoritatea statiunilor turistice de pe Valea Prahovei, parcul este un adevarat taram al cascadelor si lacurilor naturale, fascinant si unic.

Unde se afla mai exact? Cheile Nerei se afla in judetul Caras, fiind delimitat in partea de nord de Talva Mica, iar la sud de Vaile Bucevii. Se intinde pe o suprafata de 36.758 ha, fiind declarata arie protejata pentru protejarea si conservarea biodiversitatii de flora si fauna. Frumusetea salbatica a parcului natural reprezinta cu siguranta principalul atuu turistic.

Lacul Ochiul Beiului sau lacul turcoaz care nu ingheata niciodata, este un loc unic in tara noastra. Apa sa are o culoare fascinanta si este atat de curata si transparenta, incat poti vedea fundul lacului. Aflat la limita muntilor Aninei cu muntii Locvei, la o altitudine de 310 metri, lacul are o adancime de aproximativ 3,6 metri si o temperatura constanta intre 4-8 grade Celsius.


Lacul Dracului un alt monument al naturii, este un lac carstic aflat in Muntii Locvei. Candva lac subteran, acesta a aparut in urma prabusirii unei bucati din tavanul unei pesteri. Care este farmecul sau? Locul unde este pozitionat si culoarea sa fascinantanta, ireala, albastru – verzui, care totodata se schimba un functie de culoarea cerului pe care il oglindeste. Numele sau a aparut in urma unei legende, conform careia un pastor batran isi plimba caprele pe o pajiste, in apropiere de lac. Din senin ii apare in cale Dracul tasnit dintr-o gaura, ce ii cere pastorului sa ii friga pestele pe care il avea in mana, fara ca acesta sa se inconvoaie in foc. Pastorul la randul sau, taie capul unei capre si ii cere dracului sa il friga, fara ca acesta sa ranjeasca in foc. Pastorul ia pestele, il frige si acesta nu se indoaie. Dracul ia si el capul de tap, il pune la prajit si acesta isi arata dintii. Se spune ca de ciuda ca a pierdut si ca a fost pacalit, Dracul se arunca in apele lacului.


Cheile Nerei considerate a fi cele mai lungi chei din tara, strabat 22 km intre localitatile Sopotu Nou si Sasca Rmana, o zona de carst spectaculoasa. Traseul practic este realizat de raul Nera, ce deseneaza prin vegetatie si stanci un defileu, strabatut de pesteri, cascade si lacuri.

 Un traseu turistic poate fi prilejul perfect sa bifezi principalele obiective turistice din parcul natural, timp in care descoperi si  sa te bucuri de farmecul natural si unic al acestuia.

  •        Sasca Montana – Cascada Susara – Cheile Nerei – durata 3-4 ore
  •        Cheile Nerei – Varful Habatului – Izvorul Tisului – durata 2-3 ore
  •        Sasca Montana – Lacul Ochiul Beiului – Beusnita – Aninta – durata 7-8 ore
  •        Sopotu Nou – Cheile Nerei – Podu Bei – Sasca Romana – durata 8 – 9 ore


 Sursa foto: Unsplash, Cheile Nerei Beusnita