Astazi iti propunem o alternativa excelenta a cunoscutelor si aglomeratelor statiuni de pe Valea Prahovei, respectiv Cheile Dambovicioarei. Este locul unde te poti bucura de cele mai frumoase peisaje din tara, ideal pentru a petrece experiente de neuitat in mijlocul naturii.

Unde se afla mai exact? Cheile Dambovicioarei se intind pe o lungime de 2 km, fiind aflate in cunoscutul culoar Rucar – Bran, intre depresiunile Dambovicioara si Podul Dambovitei. Peisajul este cu adevarat spectaculos, raul Dambovicioara sapand in formatiunile de roci sedimentare, calcaroase, un canion lung de 8 km. In unele portiuni valea are pereti verticali a caror inaltime ajunge pana la 200 de metri.


Sursa: Dambovicioara Turistica

Ce este atat de spectaculos? Cheile Dambovicioarei fac parte din cel mai mare complex de chei din tara, format din 20 de chei a caror lungime ajunge pana la 30 km. Relieful pe care il vei intalni aici este de doua feluri: relief calcaros, de suprafata, caracterizat prin stanci ascutite,  pereti stancosi si relief carstic subteran, format din nenumarate pesteri ( sunt in jur de 50 de pesteri in zona, printre cele mai cunoscute: Pestera Dambovicioarei, Pestera Labirintului).

Iti recomandam sa te bucuri de peisaj si sa il descoperi indeaproape. O banala plimbare in zona poate deveni una dintre cele mai fascinante pe care le-ai avut. Tabloul format din stanci ascutite, pereti stancosi inalti, calcare in nuante alb-cenusii, zonele de verdeata predominate de brazi uriasi si mici cascade, va deveni cu usurinta preferatul tau.

Formate in calcarele masivului Piatra Craiului, Cheile Dambovicioara iti ofera mai multe posibilitati de activitati dar si atractii turistice pozitionate in apropiere.

Cea mai cunoscuta dintre acestea este Pestera Dambovicioara, aflata in capatul Cheilor. Lungimea sa este de 250 de metri, iar plafonul este inalt de 2 metri, facand-o astfel usor de parcurs. Dupa primi 150 de metri parcursi, galeria principala se ingusteaza. In acest punct vei descoperi un grilaj montat pentru protectia populatiei de lilieci care s-a instalat.

 Temperatura medie regasita in interior ofera conditii optime de vizitare e pesterii, respectiv 10-12 grade. Interiorul este destul de atractiv, fiind alcatuit din formatiuni geologice deosebite: “laba de urs”, “aripa de acvila”, “cap de sarpe”, “piele de tigru”.

Pestera Dambovicioara s-a format in urma actiunii raului Dambovicioara, care a crestat rocile muntelui Piatra Craiului.

Sursa: Pestera Dambovicioara, o locatie de vis

Cea mai simpla modalitate in care te poti bucura de peisaj este cu ajutorul drumetiilor. Majoritatea sunt traseuri usoare, precum Cheile Dambovicioarei – Pastravaria Dambovicioara – Zanvele – Dealului Sasului, a carui durata este de aproximativ o ora. Ai posibilitatea sa surprinzi cadre minunate catre Piatra Craiului sau Garofita Piatra Craiului, o floare unica.

Si pentru ca am amintit de acesta, iti recomandam un traseu turistic si in Parcul National Piatra Craiului care acopera localitatile Zarnesti, Moeciu, Rucar si Dambovicioara.  Este unul dintre cele mai spectaculoase masive muntoase din tara, oferindu-ti posibilitatea de a-l explora in peste 42 de trasee turistice.

Cetatea Oratia este un monument istoric ce dateaza inca din secolul XIV, fiind ridicata de oamenii locului. Scopul acesteia a fost de aparare, numindu-se la acea vreme Cetatea Neamtului. Ulterior denumirea a fost schimbata in Cetatea Piatra Craiului, Cetatea Dambovitei, ajungand in cele din urma la Cetatea Oratia.