Una dintre cele mai importante si misterioase regiuni turistice din tara, Dobrogea, are foarte multe de oferit turistilor sai. De-a lungul anilor soarta sa a fost una zbuciumata, mai multe popoare migratoare printre grecii, romanii, persanii lasandu-si amprenta in aceasta zona.
In Constanta, in parcul central, exista si o harta pe care sunt trasate cetatile antice ce se afla pe raza judetului Tulcea dar si Constanta. Odata ce le vei vizita, vei putea realiza importanta acestora asupra istoriei.
Iata care sunt cele mai importante cetati din Dobrogea, pe care ti le recomandam sa le descoperi :
Cetatea Enisala – este considerata a fi una dintre cele mai frumoase cetati din zona, fiind singura fortareata medievala ce s-a pastrat intacta, odata cu trecerea timpului. Pozitionata la 7 km distanta de Babadag, orasul din Tulcea, cetatea a fost construita la sfarsitul secoului XIII de conducatorii bizantini si genovezi. Ulterior, a fost inclusa in sistemul de aparare al Tarii Romanesti. Pe langa turnurile si bastioanele sale, partial conservate si restaurate, cetatea reuseste sa atraga un numar de turisti aflat in crestere, datorita peisajului din proximitate (se afla pe un deal calcaros, cu priveliste catre lacurile Razim si Babadag).
Cetatea Histria sau cel mai vechi oras de pe actualul teritoriu al tarii noastre, a fost intemeiata de colonistii greci in anul 657 i. Hr. Este arie protejata de interes national si se afla la o ora distanta de orasul Constanta, in localitatea Istria. Curiozitati despre situl arheologic ce se intinde pe o suprafata de 67 de hectare :
- Este locul in care au fost batute primele monede de argint, mai exact in jurul anului 480 i.Hr
- Cetatea a fost stapanita de romani, ulterior fiind locul unde a fost creata o puternica fortificatie – drumurile au fost pavate cu piatra iar locuintele erau alimentate la reteaua de apa.
- In cadrul cetatii erau amenjate mai multe ateliere mestesugaresti unde se lucrau produse precum: podoabe din aur sau obiecte din ceramica. Ulterior, acestea erau transportate in marile orase prin vasele locuitorilor. Este perioada in cetatea a cunoscut belsugul.
- Accesul la port a fost restrictionat, din cauza aluviunilor aduse de Dunare. Astfel, oamenii nu isi mai puteau duce traiul, fiind motivul pentru care orasul si-a pierdut gloria si a ramas fara locuitori.
Cetatea Capidava a fost construita la inceputul sec II, in timpul Imparatului Traian, aceasta ocupand un loc important in sistemul defensiv al Imperiului Roman.Pozitionarea sa strategica a reprezentat unul dintre cele mai importante puncte forte, asigurand o vizibilitate foarte buna, pe o zona destul de mare de supraveghere. Castrul aflat intre Harsova si Cernavoda, are 9 turnuri cu o inaltime de peste 10 metri, o poarta lata de 2 metri jumatate dar si o iesire strategica la Dunare, unde de altfel se afla si portul.
Cetatea Harsova, cunoscuta si sub numele de cetatea Carsium, a fost construita pe malul Dunarii, in secolul II, in anul 103 imparatul Traian intarind cetatea antica cu ziduri din piatra. Legenda ce se afla in spatele cetatii este una dintre cele mai interesante si poate amuzante. Pe vremea cand otomanii erau in razboi cu Mircea cel Batran si urmasii sai, o armata a unui sultan a ajuns in zona si au inceput asediul fortaretei dinspre uscat, fiind convinsul ca atacul dinspre Dunare este sortit esecului. Romanii aflati in minoritate, au realizat ca sansele de a pierde lupta sunt destul de mari, asa ca au jucat singura carte pe care o aveau la indemana : si-au pus blanuri de urs pe ei si au atacat tabara otomana. Sultanul speriat a strigat “vine ursul in campie”.