Mostenirea cea mai de pret pe care dacii au lasat-o Romaniei este reprezentata de complexul Cetatilor Dacice, aflate pe aria judetelor Alba si Hunedoara, in Muntii Orastiei.
Importanta istorica si legatura lor incontestabila cu trecutul antic au fost recunoscute in anul 1999, cand acestea au fost incluse in Patrimoniul UNESCO. Cetatile au fost construite intre secoul I i.Hr – secolul I d.Hr, fiind cunoscut faptul ca dacii doreau un sistem de fortificatii puternic, o arma eficienta in ofensiva impotriva romanilor.
Fiecare dintre aceste cetati poarta ca si amprenta stilul maurus dacicus, specific populatiei dacice, unic de altfel. Ce este atat de special la acest stil? Faptul ca imbina doua deja existente : cel dac traditional si stilul roman, care era apreciat ca fiind mai modern. Un alt detaliu nemaintalnit in acea perioada era inaltimea zidurilor cetatii care ajungeau pana la 10 metri si grosimea de 3 metri.
Iata care sunt cele 6 cetati dacice din muntii Orastiei:
- Cetatea dacica de la Capalna, judetul Alba
- Sarmizegetusa Regia, judetul Hunedoara
- Cetatea dacica de la Costesti, judetul Hunedoara
- Cetatea dacica de la Blidaru, judetul Hunedoara
- Cetatea dacica de la Luncani – Piatra Rosie, judetul Hunedoara
- Cetatea dacica de la Banita, judetul Hunedoara
Cetatea dacica de la Capalna este pozitionata in localitatea cu acelasi nume, in judetul Alba, pe dealul “Cetate”, la o altitudine de 610 metri. Rolul acesteia era de a apara capitala Sarmizegetusa de cei care veneau prin Valea Sevesului. Forma cetatii este ovala, perimetrul zidurilor fiind de 216 metri si grosimea de 3-4 metri. Aceasta a fost distrusa in timpul celui de-al doilea razboi romano-dacic.
Sursa: Cetatea dacica de la Capalna
Sarmizegetusa Regia fosta capitala dacica, este pozitionata in judetul Hunedoara, in comuna Orastioara. Cetatea este impartita in trei zone : asezarea civila de pe pantile dealului, cetatea propriu-zisa si zona sacra. Cetatea s-a bucurat de o economie fructuoasa, gratie faptului ca era amplasata pe un teren bogat in minereu de fier. A fost cucerita de imparatul Traian, in anul 106 d.Hr.
Cetatea dacica de la Costesti se afla in aceeasi comuna ca si Sarmizegetusa Regia, dar in localitatea Costesti. Este apreciata ca fiind una dintre cele mai importante cetati dacice, fiind de altfel si prima resedinta regala a dacilor. Este pozitionata pe un deal, care ajunge la o altitudine de 514 metri. Cetatea a fost construita in secolul I i. Hr, scopul acesteia fiind acelasi, de aparare impotriva romanilor. Destinul acesteia a fost asemanator, cazand prada cuceririi romane din anul 106 d.Hr.
Sursa: Cetatea dacica Costesti - Cetatuie
Cetatea dacica de la Blidaru este una dintre cele mai bine conservate cetati dacice, pozitionata in judetul Hunedoara, in localitatea Costesti, judetul Hunedoara. Fortificatia de la Blidaru este cel mai puternic complex de acest tip din zona, intinzandu-se pe un platou de aproximativ 6000 mp. Scopul construirii acestei cetati a fost de a proteja Sarmizegetusa Regia impotriva atacului roman.
Sursa: Cetatea dacica Costesti -Blidaru
Cetatea dacica de la Luncani – Piatra Rosie este duintre cele mai enigmatice cetati dacice. Denumirea a primit-o in urma constructiei, caci zidurile au fost realizate din piatra rosie. Forma cetatii este de patrulater si este pozitionata la altitudinea de 832 metri. Ultimele sapaturi arheologice realizate aici au scos la iveala o serie de obiectie care mai de care mai interesante : sabie celtica din fier, bustul din bronz al zeitei Bendis, un candelabru din bronz.
Cetatea de la Banita se afla in localitatea Banita, judetul Hunedoara, la o altitudine de 1000 de metri. Cetatea a fost construita de Burebista si refacuta de Decebal, descoperirea acesteia realizandu-se abia in anul 1961, dupa o serie de sapaturi arheologice efectuate in zona. Constructia fortificatiei include si un turn de veghe, care permitea supravegherea zonei. Aceasta cetatea nu poate fi vizitata din cauza pozitionarii sale, care o face accesibila doar alpinistilor.
Intr-un articol precedent, am relatat pe larg povestea uneia dintre cele mai importante cetati dacice, anume Sarmizegetusa Regia : Legendele fostei capitale dacice - Sarmizegetusa Regia