O vacanta petrecuta in judetul Sibiu nu poate fi niciodata plictisitoare. Pe langa centrul istoric al orasului, sunt nenumarate posibilitati de activitati dar si atractii turistice printre care: Muzeul Astra, Parcul Sub Arini, Cetatea Biertan, Castelul Zanelor, Povestea Calendarului etc.

Descopera si : Top 10 obiective turistice din judetul Sibiu si imprejurimi

Cetatea Slimnic cunoscuta sub numele de Stolzenburg, se afla in localitatea Slimnic,  pe drumul dintre Sibiu si Medias, pe platoul unui deal. Aceasta a fost construita in sec. XIV, facand parte din categoria cetatilor de refugiu, de aparare impotriva atacurilor care veneau din nord.

Cetatea fortificata este constituita din turnuri, capela, bastion, turn de poarta si anexe. Prima constructie a fost ridicata la inceputul secolului XIII, ulterior inlocuita cu o fortificatie mai puternica, din caramida, un secol mai tarziu. Rolul era de adapost impotriva atacurilor turcesti.

Prima fortificatie a cetatii detinea si o capela gotica, reprezentand cea mai veche parte din constructie. Deasupra capelei, este turnul clopotnita, dispus pe trei nivele.


Cetatea a fost atacata de mai multe ori, de trei ori de catre turci in secolul 15, motiv pentru care lucrarile initiale la biserica gotica au fost oprite. O decada mai tarziu, localnicii au dorit sa reia lucrarile de renovare a bisericii, insa au abandonat din cauza unei epidemii de ciuma. Pana in acel moment, satenii au reusit sa ridice ziduri din imprejur, astazi pastrandu-se intacte cele exterioare.

Cetatea a rezistat asediului turcesc, chiar si pandemiei de ciuma, insa in anul 1706 aceasta a fost distrusa in urma unui incendiu. Din pacate, rolul sau strategic de aparare nu mai putea fi indeplinit, astfel ca aceasta a fost parasita si lasata in parangina in sec. XVIII. Un secol mai tarziu, cetatea era daramata, bucati de caramida luate si utilizate in construirea unuia dintre zidurile cimitirului din sat.

In anul 1950, in urma initiativei Directiei Monumentelor Istorice s-au realizat cateva lucrari de restaurare si consolidare.


Asemenator cu Cetatea Biertan, in Cetatea Slimnic era amenajata o camera a divortului, unde cuplurile din sat erau inchise acolo impreuna, daca doreau sa se separe. Cele mai multe dintre acestea decideau sa ramana impreuna.

Cel mai inalt punct al cetatii, din turnul cloptonita, iti va oferi prilejul sa te bucuri de o panorama superba a satului.

O legenda care face referire la cetate, se refera la vremurile asediului, cand barbatii care aparau cetatea primeau alimente pintr-un tunel ce unea cetatea de o capela din cimitirul localitatii. De cateva ori pe saptamana, satenii se prefaceau ca participau la o procesiune funerara, iar in sicriu puneau alimente. Astfel, cei din cetatea veneau noaptea prin tunel la capela, si luau alimentele. Au fost dati in vileag, de catre o localnica ce s-a indragostit de un soldat, si i-a spus secretul tunelului.