Cu o datare inca din secolul al XIV-lea, cetatea Rasnov este un monument istoric de mare pret, in Romania. Desi arhitectura cetatii a suferit destul de multe modificari, de-a lungul timpului, inca exista elemente specifice ce ne amintesc de fortificatiile de altadata.

Construita din caramida si piatra, aceasta are o dimensiune de aproximativ 3500 mp, iar accesul in interior se face printr-o incinta inconjurata de ziduri de piatra.

Cetatea are in componenta doua curti, una exterioara si una interioara, iar in trecut, in curtea din fata se adaposteau animalele.

In curtea interioara, se aflau locuintele oamenilor, unde acestia se adaposteau pe durata razboaielor.

Tot aici a fost zidita si o scoala, a carei structura inca mai este vizibila si in prezent. Incepand cu anul 1612, cetatea s-a aflat sub stapanirea principelui Transilvaniei, aceasta fiind si singura data cand a fost ocupata.

Gabriel Bathory si-a format propria garnizoana si a alungat toti locuitorii din cetate.

 

Sursa: Cetatea Rasnov, unde se afla si ce poti face

Cetatea Rasnov este localizata pe drumul Brasov-Rucar-Campulung si se numara printre cetatile taranesti ce au fost bine pastrate, in Transilvania.

Prima mentiune a acesteia a avut loc inca din anul 1335, cand au navalit tatarii. Intreaga Tara Barsei a fost cucerita, insa nu si cetatea Rasnovului.

Turistii au ocazia sa viziteze muzeul de arta feudal, ce se regaseste in incinta cetatii Rasnov.

Aici sunt expuse colectii de armuri, arme si mobilier specific secolului XIV.

Putem achizitiona diverse bijuterii, suveniruri, carti si obiecte de arta, ce fac referire la istoria acestui monument.

Avand in vedere ca este amplasata pe drumul comercial ce facea legatura intre Tara Romaneasca si Transilvania, cetatea s-a dezvoltat din punct de vedere economic.

Conform istoricilor, denumirea cetatii provine de la cuvantul roz”, ce semnifica trandafir, atat in limba maghiara, cat si in limba latina.

Trandafirul a devenit simbolul orasului Rasnov, in epoca medievala, de aici si numele dat cetatii.

Sursa: Rasnov Citadel 

Pe langa cetate, in apropiere de Rasnov gasim si alte obiective turistice, printre care se numara si Biserica Evanghelica, ce se afla exact in centrul orasului.

Acest lacas de cult a fost zidit in secolul XII, iar picturile exterioare dateaza inca din secolul XIV.

Castrul roman de la Cumidava este o atractie turistica pentru persoanele ce sunt pasionate de vechile asezari dacice. Acesta se afla la doar 500 de metri de raul Barsa, pe suprafata agricola a Rasnovului.

Sursa: Castrul roman de la Cumidava

Castrul a fost construit in aceasta zona pentru a putea supraveghea zona de patrundere in tara Barsei, peste munti.

In ceea ce priveste zona centrala a orasului  Rasnov, aceasta a devenit o piata pietonala, ceea ce inseamna ca traficul a deveni subteran.

La doar 1,5 km de oras, se afla pestera Valea Cetatii, o locatie pe care nu ar trebui sa o ratam. Este foarte usor de ajuns in aceasta locatie, circuitul turistic fiind simplu de parcurs.

Sursa: Rezervatia de ursi Zarnesti

La 10 km de Rasnov regasim si Rezervatia de ursi de la Zarnesti, ce este o destinatie ideala pentru familiile cu copii, deoarece acestia vor fi foarte entuziasmati sa observe aceste animale, in habitatul lor natural.

Prin urmare, ar trebui sa vizitam orasul Rasnov, atat pentru cadrul natural montan, cat si pentru varietatea obiectivelor turistice, aflate in imediata apropiere.