Judetul Brasov este considerat a fi una dintre bijuteriile cele mai de pret ale Transilvaniei, care pe langa peisajele spectaculoase adaposteste o serie de atractii turistice istorice si nu numai.

In localitatea Prejmer, care se afla la doar 15 km distanta de orasul istoric Brasov, vei putea descoperi unul dintre obiectivele turistice incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO, respectiv complexul bisericii fortificate, o marturie incontestabila a traditiei sasilor transilvaneni.

Este considerat a fi cel mai vechi monument istoric din Brasov si totodata una dintre cele mai bine pastrate fortificatii din Europa. De altfel, biserica din Prejmer este singurul loc din tara noastra care a fost notat cu trei stele in ghidul turistic Michelin.


Constructia cetatii ce adaposteste biserica fortificata din localitate, a inceput inca din anul 1211 de catre Cavalerii Teutoni, fiind strategia de aparare in fata invaziilor turcesti.  Forma cetatii este de cerc, inconjurand biserica, cu ziduri inalte de 12 metri si groase de 3-4 metri. In acele vremuri, inaltimea medie a constructiilor de aparare era de aproximativ 10 metri, de aceea turnurile bisericii se inalta prea putin asupra zidului. Din loc in loc se ridica bastioanele, portile sunt realizate din fier, iar accesul in cetatea se poate realiza doar prin poduri mobile.

Zidul de aparare al cetatii era incoronat de un coridor, pe unde puteau circula mai multe persoane intr-un rand, accesul realizandu-se din camerele superioare.

De-a lungul luptelor cu turcii, cetatea a fost atacata de 50 de ori cu o singura infrangere si aceasta in momentul in care turcii au intrat in cetate ca prieteni, ulterior  transformandu-se in cuceritori.

Cea mai veche biserica fortificata din Tara Barsei impresioneaza printr-o serie de elemente de arhitectura si de constructie. Printre acestea, cele 275 de incaperi mici, cate una pentru fiecare familie din sat, fiind locul unde se puteau adaposti in cazul unei invazii. Fiecare camera avea inscriptionat pe usa numarul correspondent casei din localitate.


Un alt aspect remarcabil este faptul ca in incinta cetatii erau amenajate si doua camere scoala, astfel chiar si in timp de lupta, razboi, procesul de invatatura nu era interupt.

Orga Mortii, sau scandura cu cinci pusti pe de o parte si cinci pe cealalta, care se rotea si devenea o mitraliera, era elementul cheie de aparare atunci cand cetatea era atacata.

Cea mai  intinsa si bine conservata biserica fortificata din Estul Europei se evidentiaza cu unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, care a fost pictat in secolul XV, precum si alte atractii unicat.

Intre anii 1960 – 1970 au avut loc lucrari de restaurare, urmand ca in anul 1999 cetatea sa fie inclusa in patrimonial cultural mondial, recunoscandu-i-se valoarea sa. Astazi, cetatea detine un muzeu etnografic cu ceramica, piese de mobilier pictat si obiecte de cult. Poarta exterioara construita in anul 1788, este un alt element remarcabil care se pastreaza si in zilele noastre.

Una dintre cele mai cunoscute legende alte cetatii, face referire la una dintre invaziile barbare, cand se spune ca un tatar in fost lovit in cap de “dintele ” unei porti de fier. Lovitura a fost atat de puternica, inca a sfarsit prin a-l rupe. Astfel oamenii locului, au explicat existenta portii de fiert “stirbe” din cetate.

Sursa foto : Unsplash