Romania are foarte multe de oferit din punct de vedere turistic, avand nenumarate atractii si obiective turistice, unele dintre acestea mai putin cunoscute. Acesta este unul dintre motivele pentru care am inceput acest blog, datorita dorinei de a impartasi si a descoperi impreuna frumusetile si bijuteriile turistice din tara noastra.

Judetul Neamt reuseste sa atraga interesul turistilor prin peisaje superbe, cladiri istorice, monumente medievale si nenumarate alternative de agrement : alpinism, trasee montane, escalada etc. Intr-un alt articol de pe blog, vei putea descoperi principalele obiective turistice din Neamt, pe care ti le recomandam sa le vizitezi.

Cetatea Neamtului se afla in apropierea orasului Targu Neamt, pe stanca Timus de pe Culmea Plesului. Altitudinea la care aceasta este pozitionata este de 480 metri, o pozitie strategica de altfel in fata invaziilor pe care le-a avut de-a lungul timpului. Este una dintre cele mai bine intarite cetati ale Moldovei.


Un monument medieval cu o importanta deosebita pentru Tara Romaneasca, cetatea a fost construita la sfarsitul secolului XIV, de catre Petru I Musat. Desigur, rolul acestei constructii era de aparare a Moldovei impotriva atacurilor otomane. Un secol mai tarziu cetatea a fost fortificata de Stefan Cel Mare, construind bastioanele cetatii, sisteme de aparare precum podul mobil ce se ridica printr-un sistem de scripeti. In cazul in care inamicii reuseau sa treaca de acest impediment, ajungeau direct in cele 2 capcane “cursele de sobolani”.


Epoca de glorie a cetatii din timpul domniei lui Stefan cel Mare se stinge incet dupa distrugerea partiala a unor constructii din interior din vremea lui Alexandru Lapusneanu (1564).  Un secol mai tarziu, cetatea este transformata in manastire si apoi distrusa partial de Dumitrascu Cantacuzino. Rolul sau militar este pierdut in totalitate in urma ordinului lui Mihai Racovita din 1717, cand cetatea este distrusa. Acesta pentru o buna perioada de timp a ramas in paragina, ba chiar localnicii utilizau piatra de la cetate in constructii.

In anul 1866 cetatea este declarata monument istoric si incepand cu anul 1968, sub conducerea arhitectului Stefan Bals au inceput lucrarile de reconsolidare. Lucrarile au continuat si dupa anul 1992, in cadrul programului UNESCO de restaurate a monumentelor istorice.

Precum majoritatea cladirilor istorice din tara noastra, cetatea medievala ascunde mai multe mituri si legende. Cea mai cunoscuta dintre acestea se regaseste si in cunoscutul poem “Muma lui Stefan cel Mare” de Dimitrie Bolinteanu. Legenda spune ca mama lui Stefan cel Mare a refuzat sa deschida portile pentru fiul sau, care cauta scapare din luptele grele. Aceasta l-a indrumat  sa se indrepte catre nordul Moldovei pentru a strange o noua armata si duca lupta la bun sfarsit. Aceasta legenda este insa o simpla fictiune, pentru ca in anul 1476 cand a avut loc aceasta batalie de la Razboieni, mama lui Stefan cel Mare era moarta de 8 ani, conform documentelor istorice.


Un alt eveniment ce face subiectul unui mit este relatat in nuvela lui Costache Negruzzi, cand 19 soldati au rezistat cu stoicism in cetate in fata atacului armatei regelui polonez Ian Sobieski. In nuvela, soldatii au predat cetatea inamicilor, din cauza faptului ca ramasesera fara munitie. In realitate, soldatii polonezi i-au invins printr-un viclesug. Acestia au trimis plaiesilor o epistola falsa, care ar fi venit din partea domnitorului Constantin-Voda Cantemir. Acesta le solicita sa se predea. Regele polonez furios ca cei 19 soldati i-au tinut piept, a vrut sa se razbune curmandu-le viata. Decizia se schimba odata cu interventia hatmanului Iablonowski, care reuseste sa obtina iertarea de la rege pentru cei 19 soldati eliberati.

Sursa foto: Monumente Neamt