Tara noastra este inzestrata cu numeroase obiective turistice unice, printre care se numara si Cetatea Fagarasului. Vorbim despre cea mai importanta atractie a intregii zone a Fagarasului, avand in vedere privelistea de vis, locul minunat si aerul proaspat de munte. Practic, este o zona ideala in care iti poti petrece cateva zile de vacanta.

Sursa: Cetatea Fagaras, al doilea cel mai frumos castel din lume 

Din punct de vedere geografic, Cetatea Fagarasului se afla in judetul Brasov, deci vei ajunge totodata si pe taramuri transilvanene.

Stiai ca procesul de constructie al acesteia a debutat in anul 1310? Constructia a fost realizata pe locul unei foste fortificatii ce data din secolul XIII. Initial, Cetatea Fagarasului a fost creata cu rol strategic, mai exact, in vederea apararii partii de sud-est a Transilvaniei, contra invaziilor Imperiului Otoman si a tatarilor.

Pe durata domniei lui Stefan Mailat, voievod al Transilvaniei, cetatea a fost transformata intr-o adevarata fortareata, avand in vedere faptul ca zidurile de aparare au fost dublate in grosime. Cu tot acest efort, cetatea a fost totusi atacata si cucerita de catre otomani in anul 1541, iar domnitorul a devenit prizonier la curtea sultanului.

Mihai Viteazu este cel care reuseste sa recucereasca cetatea in anul 1599. Odata ce ocupa pozitia de Principe al Transilvaniei, acesta isi aduce aici familia si depoziteaza totodata si tezaurul domnesc pe domeniul cetatii.

Sursa: Obiective turistice Fagaras 

Turnul Rosu  a intrat intr-un amplu proces de consolidare in anul 1617, ajungand la 5 nivele. Practic, Cetatea de la Fagaras se transforma in capitala Transilvaniei pe durata secolului al XVII-lea, fiind si domiciliul domnitorilor vremii.

Marirea santului de aparare a avut loc in anul 1603, iar la intrare a fost construit totodata si un pod rabatabil.

La scurt timp au fost modificate si pivnitele, fiind transformate in inchisori pentru taranii ce se revoltau. Din momentul in care Cetatea Fagarasului a intrat in administrarea Imperiului Austriac in anul 1696, a deservit drept cazarma, iar ulterior inchisoare militara.

Anul 1721 este remarcabil in istoria cetatii, avand in vedere faptul ca a fost momentul in care a devenit resedinta Episcopiei Romane Unite cu Roma.

Pe durata regimului comunist, intre anii 1948-1960, Cetatea Fagarasului a devenit temnita pentru persoanele ce se opuneau sistemului, mai exact, pentru detinuti politici.

Din punct de vedere arhitectural, este vorba despre o cetate de zid, a carei atestare a fost inregistrata in secolul XV. Construita initial pentru a servi pe post de fortificatie cu caracter militar, cetatea prezenta o postura impunatoare.

Incepand cu secolul al XVI-lea au loc numeroase modificari in structura sa, devenind un castel cu o fortificatie exterioara ampla.

Sursa: Cetatea Fagaras din Romania, singura cetate care nu a fost cucerita 

Prin urmare, poti observa faptul ca vorbim despre o fila de istorie a Romaniei. Cetatea Fagarasului ilustreaza o mica parte din cultura si civilizatia stramosilor nostri, deci merita a fi admirata chiar cu proprii tai ochi. 

Citeste si : Povestea Cetatii Feldioara din judetul Brasov