Judetul Hunedoara are multe bijuterii turistice pe care ni le ofera si care merita explorate. Una dintre acestea o reprezinta una dintre cele mai cunoscute si importante fortificatii medievale din Romania, si anume cetatea Deva.

Pozitionat pe dealul Cetatii, monumentul istoric  a fost atestat documentar inca din anul 1269, avand mai multe atributiuni de-a lungul existentei sale, printre care unul de aparare impotriva tatarilor sau a altor dusmani ce intentionau sa ocupe regiunea sau refugiu pentru nobilii maghiari in timpul rascoalelor taranesti conduse de Horea, Closca si Crisan.


Pozitionarea acesteia cu siguranta a fost una strategica, motiv pentru care cetatea a fost apreciata oamenii militari ca fiind una invincibila.

In anul 1800, comandantul militar al Transilvaniei ia decizia ca fortareata nu mai corespunde cerintelor militare ale vremii, astfel ca toate caracteristicile si scopurile militare ale acesteia sunt pierdute. 17 ani mai tarziu, imparatul Francisc I viziteaza zona Transilvaniei si placut surprins de frumusetea cetatii, decide sa subventioneze reconstruirea acesteia. Lucrarile de modernizare au durat pana in anul 1830. Din pacate insa, in anul 1849 din cauza unei explozii puternice produsa la magazia cu praf de pusca, mare parte din cetate este distrusa si o parte din soldatii din garnizoana sunt ucisi.


Si ca mai toate cetatile istorice din tara noastra, si aceasta ascunde mai multe legende incarcate de mister. Una dintre acestea face referire la un nume pietrar Kelemen, care alaturi de alti 12 mesteri lucrau la constructia cetatii, pentru o jumatate de merta de aur si alta de argint. Asemenei legendei lui Manole, orice construiau pe timp de zi, noaptea se surpa. Disperati si in credinta unei reusite, mesterii au facut un legamant ca prima sotie care va sosi in ziua urmatoare, cenusa aceleia va fi amestecata in tencuiala. Napasta a fost pe sotia mesterului Kelemen, care a fost jertfita si astfel cetatea a fost ridicata.

O alta legenda este legata de o poarta misterioasa, ferecata cu gratii si lacate, sapata sub stancii, chiar pe dealul unde se afla cetatea Deva. Se spune ca aceasta poarta ascunde accesul catre un tunel, ce ar fi fost sapat in urma cu mai multe secole de catre prizonierii turci, legand Cetatea Deve de Castelul Corvinilor. Tunelul ar fi fost folosit pentru deplasarea soldatilor ce aparau cetatea si castelul, ce se afla la o distanta de 20 de kilometri.

Cetatea Deva reuseste sa atraga mii de turisti, datorita unei istorii ce se intinde pe mai bine de 700 de ani dar si pozitionarii sale. Aflata la o altitudine de 378 de metri, cetatea ofera o priveliste splendida catre valea Muresului, Valea Streiului si chiar catre Tinutul Padurenilor.


Poti ajunge foarte usor la cetate, fie cu telecabina (singul ascensor inclinat din Romania, cu o un traseu de 278 de metri lungime si o diferenta de nivel de 158 de metri), sau urcand cele 113 trepte. Promitem ca la capatul acestora te vei putea bucura si admira una dintre cele mai frumoase fortificatii medieval din Transilvania, plina de mister. 

Surse foto : Unsplash ; Telecabina Deva