Alba-Iulia este un oras de renume national, iar asta se datoreaza faptului ca aici a avut loc un eveniment marcant in istoria Romaniei, Marea Unire din anul 1918. In zilele noastre, cetatea Alba Carolina este considerata a fi cea mai mare cetate a Romaniei, construita in stil Vauban. Intreaga locatie pastreaza marturiile istorice ale evenimentului ce a dus la crearea statului roman.

 

Imediat dupa procesul de restaurare, la Cetatea Alba Carolina au ajuns sute de mii de turisti.

Anual, un numar impresionant de vizitatori aleg sa ajunga aici, pentru a vedea cu proprii ochi emblema municipiului Alba Iulia.

 

In continuare vei afla ce poti vizita in Alba Iulia!Sursa: Cetatea Alba Iulia 


Te poti plimba prin cea mai mare cetate din Romania. Stilul Vauban este o modalitate unica de construire a fortificatiilor. Denumirea acestui stil nu este una intamplatoare, ci provine de la faptul ca a fost proiectat de catre maresalul de origine franceza, Vauban.


Forma de stea a cetatii Alba Carolina impresioneaza orice persoana. Fiecarui colt ii este atribuit cate un bastion cu o inaltime de 12 m. Practic, perimetrul zidurilor ajunge la 12 km.

 

Cetatea se intinde pe o suprafata de aproximativ 70 de hectare. Potrivit istoricilor, la procesul de construire a cetatii au luat parte mii de iobagi ce locuiau in apropiere. Avand in vedere dimensiunile cetatii, poti compara plimbarea cu una efectuata in Parcul Tineretului din Bucuresti.

 

La momentul actual, cetatea este alcatuita din doua parti, reprezentand atat epoca romana, cat si cea medievala. 

Sursa: Poarta I, Cetatea Alba Carolina 


Vei trece portile Cetatii

Exista 4 mari porti in cadrul cetatii, create in stil baroc. Prima Poarta poate fi comparata cu un arc de triumf. Se remarca statuile ce intruchipeaza diferite zeitati din mitologia greaca, iar acestea sunt amplasate in partea superioara a portii.

 

Cea de-a doua poarta poate fi admirata in zilele noastre, gratie procesului de reconstructie ce a fost finalizat în anul 2009. Poarta a 3 a este cea mai interesanta dintre toate, ilustrand elemente specifice stilului doric.

 

Statuia impresionanta ce se ridica deasupra portii il infatiseaza pe regele Carol al VI-lea de Austria. Cetatea a fost construita pe durata domniei sale, de aici si numele acesteia.
Sursa: Descopera orasul Alba Iulia 


Ultima, dar nu cea din urma poarta, a 4 a, este pozitionată la mijlocul dintre cele doua lacasuri religioase de exceptie: Catedrala Romano-Catolica si Catedrala ortodoxa a Incoronarii. 


Poti admira o multime de monumente istorice, cum ar fi statuia lui Mihai Viteazu.  Opera de arta il ilustreaza pe domnitorului Tarii Romanesti intrand in Alba Iulia, la data de 1 noiembrie 1599. 

Un alt monument istoric fascinant este reprezentat de Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan. Ceea ce este bine de stiut este faptul ca sculptura a fost creata chiar pe locul in care au fost intemnitati cei 3 patrioti, in anul 1784.


 Nu uita de catedrale!


Sursa: Alba Iulia 


Daca ajungi in Alba Iulia, nu poti decat sa fii impresionant de cele 2 catedrale impunatoare.

Catedrala Incoronarii a fost construita intre anii 1921 - 1922, ca un omagiu adus Mitropoliei ce a fost creata la initiativa lui Mihai Viteazu, dar care a fost distrusa de stapanirea habsburgica.

 

Asadar, daca inca nu ai ajuns in partea centrala a tarii, ar fi momentul sa vizitezi orasul Alba Iulia si sa vezi chiar cu ochii tai locul unde s-au desfasurat cele mai importante evenimente din istoria Romaniei.