Tara noastra este apreciata ca fiind una dintre puterile viticole mondiale, avand o traditie in cultivarea vitei de vie de aproximativ 2.000 de ani, cu peste 190.000 de hectare cu cultura de vita de vie. Judetul cu cea mai mare suprafata viticola cultivate este Vrancea – 22.000 de hectare cu vita-de-vie nobila, ceea ce presupune 10% din suprafata viticola a tarii si 80.000 de locuri de munca in acest sector.

Romania are o oferta bogata de podgorii, ce pot fi vizitate si descoperite indeaproape de iubitorii de vin cu ajutorul plimbarilor prin acestea, explicatiilor de la specialisti referitor la procesul de obtinere a vinului si prin degustarea vinului obtinut in acele locuri. Turismul viticol este mai degraba o experienta, ce difera de la crama la crama, in functie de arhitectura, vinurile obtinute si oamenii locului.

Dobrogea 

Podgoriile Murfatlar sunt cu siguranta cele mai cunoscute din Romania, fiind primul nume ce ne vine in minte atunci cand ne gandim la vinul romanesc. Se culeg anual 25.000 de tone de struguri, din care se obtin aproximativ 18 milioane de litri de vin, proces la care participa cateva mii de oameni din primavara pana toamna tarziu. 10.000 de turisti viziteaza anual centrul turistic de la Murfatlar, avand posibilitatea de a degusta pana la 9 sortimente de vin, de a vizita Muzeul Vinului si al Viei unde se regasesc zeci de exponate valoroase pentru domeniul viticol al tarii noastre. Cele mai apreciate soiuri sunt : Tamaioasa romaneasca, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Feteasca Neagra, paleta de gusturi fiind variata, de la cele seci la cele dulci.


Vrancea 

Podgoria Odobesti se intinde pe o suprafata de 7000 de hectare, fiind una dintre cele mai vechi si renumite podgorii romanesti. Prima atestare documentara a acesteia este inca din secolul XVII. Beciul Domnesc este o crama cu o colectie de peste 100.000 de sticle de vinuri de colectie, cea mai veche dintre acestea dateaza inca din anul 1949.  Aceasta crama este una dintre cele mai vechi din podgoria Odobesti, existand inca din epoca lui Stefan cel Mare, devenind astfel un monument istoric.

Iasi 

Vinul de Cotnari este unul dintre cele mai apreciate si vandute vinuri din tara noastra, datorita soiurilor deosebite ce se cultiva in podgoria de langa Iasi. Podgoria Cotnari se intinde pe o suprafata de 1750 de hectare, iar mare parte din productia obtinuta aici ajunge peste mari si tari : SUA, Canada, Japonia, Rusia, China sau tari din Europa.

Alba

Podgoriile Tarnave din judetul Alba, se intind pe o suprafata de 3000 de hectare, jumatate din aceasta fiind detinuta de producatorul de vinuri Jidvei. Acesta in fiecare an reinnoieste cate 200 de hectare de vie, inlocuind soiuri de productivitate mare cu cele de calitate.  Jidvei este cunoscuta datorita varietatilor de vinuri albe : Feteasca regala, Feteasca alba, Ezerfrut, Pinot Gris.

Buzau

Podgoriile Dealu Mare sunt apreciate pentru varietatile de struguri rosi ce se cultiva. Acestea sunt pozitionate intr-o zona deluroasa a Carpatilor Meridionali, pe o suprafata impresionanta de 14.500 hectare, zona ce are parte anual de soare cu 14 zile mai mult decat restul tarii, lucru benefic pentru aroma vinurilor obtinute. Printre soiurile rosii obtinute aici sunt : Feteasca Neagra, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot etc.