Cele mai frumoase castele si conace din Romania, in care te poti caza

Romania se poate lauda cu nenumarate castele si conace impozante si impresionante, ce pastreaza franturi din povestile demult apuse. Multe dintre acestea au fost renovate, dar elementele si identitatile vechi au fost conservate, oferind astfel posibilitatea turistilor de a descoperi istoria acestora intr-o modalitate unica. Cateva dintre ele sunt deschise publicului, oferindu-le chiar si posibilitati de cazare.

Conacul Polizu din judetul Iasi este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase conace ale Moldovei, imbinand cu success aerul aristrocrat cu traditia si bunul gust. Acesta se afla in satul Maxut, si a fost construit in intervalul 1880 – 1887, la initiativa cunoscutului om politic Constantin Ghika Deleni. Este locul unde de-a lungul vremii au poposit mari personalitati ai vremii, printre regina Maria, dar si principii Ileana si Nicolae. Capacitatea de cazare a conacului este pentru 36 de persoane, iar facilitatile de care dispune va transforma rapid sejurul tau intr-unul ca-n povesti : gradini luxuriante, piscina, masaj, sauna, camere amenajate astfel incat aerul aristrocratic este pus in evidenta, degustari de vin, seri de film in aer liber etc.


Domeniul Manasia se afla la o ora distanta de capitala, in localitatea cu acelasi nume, in judetul Ialomita. Conacul Hagianoff este renovat pastrand elementele de Art Nouveau, camerele au un design unicat, fiind decorate cu obiecte achizitionate in cadrul unor licitatii sau aduse din strainatate.  Este locul unde va puteti delicta cu preparate culinare pregatite de chefi de top.

Conacul Archia din Deva este destinatia perfecta daca planuiesti sa petreci cateva zile cu iz boieresc. Conacul se intinde pe o suprafata de 10 hectare, iar capacitatea de cazare se imparte in 15 camere , fiecare dintre acestea fiind decorate tematic, intr-un stil diferit : Camera de Vanatoare, Camera Floarea Soarelui sau Camera Macilor. Pentru cea din urma, propietarii s-au inspirat de la dealurile pline de maci din zona, gandindu-se ca asa cum dainuie macii pe dealuri, asa va dainui si conacul.  Pe langa rasfatul tipic boieresc, poti profita si descoperi noi activitati : echitatie la conac, plimbare cu trasura etc.


Castelul Daniel de la Talisoara, Covasna., un taram plin de secrete ce asteapta sa fie descoperit. Se afla la o ora distanta de Brasov, si la doar 50 km distanta fata de Sfantu Gheorghe. Castelul a fost construit in jurul anilor 1600, de familia nobiliara Daniel. Castelul a rezistat cu stoicism pana in anul 1945, cand urmasii nobili au fost nevoiti sa fuga din tara si l-au vandut pe nimic. Ulterior, acesta a fost distrus in perioada comunista. In 2008 acesta a fost cumparat de un cuplu de bucuresteni, ce l-au transformat in hotel-conac. Constienti de frumusetea sa arhitecturala, au incercat sa conserveze si sa restaureze elementele arhitecturale vechi de sute de ani. Cele 20 de camere sunt spatioase, toate fiind amenajate in stil medieval. Va puteti relaxa in gradina mare dotata cu terasa.


Castel Haller, judetul Mures. Pozitionat chiar in inima Transilvaniei, castelul este realizat in stil post baroc, fiind construit in secolul XVII. Pozitionat la doar 20 de minute distanta de Targu Mures, cladirea a fost complet renovate, pastrand totodata eleganta vremurilor trecute. Din pacate, cladirea a avut de suferit in vremurile comuniste, aceasta fiind nationalizata in anul 1949, ulterior transformata in scoala, internat si sfat popular. Ulterior, castelul a fost restituit familiei Haller. Din 2011, castelul a fost reconditionat si transformat in pensiune, dotata cu restaurant, crama, centru spa cu apa termala si sarata. Capacitatea de cazare este repartizata in 14 camere superbe, spatioase, amenajate cu mobilier elegant si clasic.

Acestea sunt doar cateva din nenumaratele optiuni de cazare, ce iti pot oferi prilejul unul sejur ca in povesti. 

Sursa foto : Conac Polizu, Conacul Archia, Castle Hotel Daniel, Castle Haller ****