O alta atractie turistica care ne-a facut tara cunoscuta la nivel international este soseaua Transalpina, cunoscuta si sub numele de Drumul Regelui. 

Cel mai inalt drum din Romania (ajunge la o altitudine de 2145 metri, in Pasul Urdele), traverseaza Muntii Parang, in Carpatii Meridionali. In timp ce te bucuri de peisaje superbe, trebuie sa stii ca drumul are o lungime de 138 de kilometri si traverseaza in total 4 judete: Gorj, Valcea, Sibiu si Alba, legand orasul Novaci din judetul Gorj cu Sebesul din Alba. Tinand cont de altitudinea la care se afla, accesul pe drum este restrictionat pe timpul iernii. 

Varfuri montane pe care le poti admira de pe Transalpina si altitudinea acestora:

 • Varful Muntinu 2062 metri
 • Varful Dengheru 2084 metri
 • Varful Papusa 2136 metri
 • Varful Micaia 2170 metri
 • Varful Urda 2228 metri.

Nu avem o istorie foarte clara in privinta inceputului constructiei acestui drum. Sunt date care sustin ca acesta a fost construit de legiunile romane in timpul razboiului cu dacii, alte date evidentiaza faptul ca bazele acesteia au fost puse de nemti in timpul Primului Razboi Mondial. Ceea ce este clar este faptul ca Transalpina a fost reconstruita si data in folosinta in anul 1935, de catre regele Carol al-II-lea, de unde si denumirea de “Drumul Regelui”. Un aspect interesant mai putin cunoscut, este faptul ca la inaugurare alaturi de rege a participat si prim-ministrul Gheorghe Tatarescu si sotia sa, care impreuna au parcurs traseul Novaci – Salistea in 8 ore, soferul fiind insusi Regele.


Daca va propuneti sa parcurgeti drumul de la un capat la altul, va recomandam sa va luati suficient timp la dispozitie. Aveti posibilitatea sa vizitati si statiunile Ranca, Voineasa sau chiar Paltinis. 

Care sunt cele mai importante obiective turistice de pe drumul Transalpinei?

Pestera Polovragi. Cu siguranta ai mai auzit de ea pana acum, fiind de altfel una dintre cele mai vizitate atractii turistice din zona. Aceasta este pozitionata in localitatea cu acelasi nume, si este o pestera despre care se spune ca “plange”, din cauza picaturilor ce apar ca urmare a infiltratiilor. In apropiere de pestera se afla si Manastirea Polovragi, dar si un traseu turistic care te poarta in fata apelor repezi de munte. 

O alta pestera de neratat de pe acest drum spectaculos, este Pestera Muierii. Aceasta se afla in localitatea Baia de Fier, Gorj. Este de-a dreptul superba, datorita formatiunilor din interior, dar si reclivelor descoperite. 

Monument al naturii, Lacul Galcescu este pozitionat intr-o vale imensa, la marginea cele mai batute poteci turistice care strabate muntele Parang. Acesta este cel mai intins iezer glaciar din judetul Gorj, cu o lungime de 230 metri, 165 metri latime si suprafata de 3,4 ha. Traseul va merita cu siguranta, caci pe langa lacul Galcescu te vei putea bucura de alte 10 lacuri mai mici. 


Sursa: Lacul Galcescu, ochiul albastru al Muntilor Parang 

Iata cateva curiozitati despre drumul dintre nori:

 • Este cunoscut si sub numele de “Poteca Dracului”, aflandu-se la o altitudine destul de mare
 • Acesta a fost asfaltat abia dupa anul 2009, pana atunci valoarea acestuia a fost ignorata de autoritati
 • Uneste doua zone importante din Romania : Oltenia de Transilvania. Este un drum aflat in paralel cu Valea Oltului si Valea Jiului
 • Nu are o data fixa in care devine accesibil publicului. Acest lucru de datoreaza faptului ca zapada persista de obicei pana in luna mai – iunie.
 • Noaptea sunt impuse restrictii de circulatie. Ca si Transfagarasan, Transalpina este un traseu periculos, cu multe viraje, drept pentru care intre orele 22.00 – 06.00 circulatia este interzisa.
 • Transalpina strabate 6 masive muntoase: Cindrel, Sureanu, Lotru, Parang, Latoritei, Capatanii. 

Sursa: Transalpina Romania 

Un alt drum impresionant din tara este Transfagarasanul. Curios sa stii mai multe despre acesta? Ai detalii surprinzatoare in urmatorul articol de pe blog : Despre Transfagarasan, Romania