Ce semnificatie are ziua de 24 ianuarie pentru tara noastra?

Multi dintre noi ne bucuram luni de inca o zi libera, un prilej perfect pentru o drumetie noua sau o plimbare in orasul preferat. Care este insa semnificatia zilei de 24 ianuarie?

Aceasta zi a ramas in istoria drept momentul in care a avut loc Mica Unire, sau Unirea Principatelor Romane (mai exact Moldova si Tara Romaneasca). Acest eveniment a avut loc in anul 1859, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, fiind considerat primul pas spre Romania de astazi.

Mica Unire a avut loc la doar cateva zile distanta dupa numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei si  Tara Romanesti. Intalnirea istorica in urma careia s-a decis Mica Unire, a avut loc in Bucuresti, la hotelul Concordia.

Evenimentul nu s-a realizat insa atat de repede, intrucat initiativa a avut loc in anul 1848, ce a presupus unirea mai mult formala a celor 2 teritorii, cu anumite institutii comune, dar guverne diferite.

La 5 ianuarie 1859 liderul moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitorul Moldovei, urmand ca la 24 ianuarie sa fie numit domnitor in Tara Romaneasca, evenimente ce au condus la unirea celor doua state intr-o uniune personala. 3 ani mai tarziu, domnitorul a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand in acest fel si unirea politica.

Un merit important a lui Cuza a fost faptul ca a obtinut recunoasterea la nivel international a Unirii Principatelor Romane dar si faptul ca a pus bazele statului roman, prin nenumaratele sale reforme din toate domeniile (sistem politic, sanitar, armata, invatamantul, Biserica, serviciul vamal etc.)

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost o perioada de dezvoltare a Romaniei moderne. Este perioada in care au fost infiintate primele doua universitati romanesti: in Iasi in anul 1860 si in Bucuresti in 1864. Reforma agrara (taranii erau eliberati de obligatiile fara de boieri si erau improprietariti cu pamant), a invatamantului sau cea electorala, sunt doar cateva dintre masurile ce a pus bazele dezvoltarii moderne a tarii noastre.


Domnitorul a fost inlaturat de la putere 7 ani mai tarziu de la numirea sa, moment in care procesul de unire a principatelor si de modernizare, a fost preluat si finalizat de Carol de Hohenzollern-Sigmaringen care a facilitat adoptarea constitutiei ce a denumit noul stat Romania.

Hora Unirii este cantecul patriotic asociat evenimentului din data de 24 ianuarie 1859 :