Valea Oltului este una dintre cele mai vizitate destinatii turistice de la noi din tara, locul unde frumusetea peisajelor incanta ochii oricarui privitor, dar si statiunile balenoclimaterice si vestigiile cultural-istorice au un cuvant de spus in acest sens.

Lungimea drumului este de 47 km, fiind astfel cel mai lung defileu din tara. De altfel, Valea Oltului a fost unul dintre drumurile romane cu o mare insemnatate in Dacia, avand dubla functie militara-strategica si comerciala (lega Transilvania cu Dunarea).


Desi nu este la fel de cunoscuta precum Valea Prahovei, acest lucru poate reprezenta un avantaj, nefiind la fel de aglomerat in statiuni. Drumul insa, in functie de noroc 😊, iti poate da cateva batai de cap.

Statiunile Calimanesti-Caciulata sunt destul de aglomerate, turistii optand sa vina aici pentru tratamentul unor diferite afectiuni medicale (respiratorii, digestive, stari reumatismale etc). La 5 km distanta de Calimanesti, pe malul drept al Oltului se afla si unul dintre cele mai vizitate obiective turistice de pe Valea Oltului, respectiv Manastirea Cozia. Ctitorita la sfarsitul anilor 1300 de catre domnitorul Mircea cel Batran, se spune ca este regina spiritualitatii vaii.


Schitul Ostrov este un alt lacas de cult impresionant ce merita descoperit. Acesta este situat pe o insulita inconjurata de apele Oltului si are drept punte de legatura cu Calimanesti un pod.  Este primul schit de calugarite din tara noastra, fiind locul unde s-a calugarit sora lui Neagoe Basarab, cel ce a ctitorit lacasul de cult in anii 1500, si mama lui Mihai Viteazu.

Ce spui de o drumetie in Parcul Natural Cozia, prin pasuni cu fanete, paduri de fag cu fosnet de frunze uscate si flori de munte? Sunt amenajate mai multe trasee montane, fara sa fie necesar sa depui prea mult efort :

  •           Manastirea Stanisoara – Varful Cozia ( 1668 m altitudine) – durata este de aproximativ 5 ore
  •           Gara Turnu – cabana Cozia ( 1573 m altitudine) – durata este de aproximativ 4 ore
  •           Brezoi – Poiana Tarsa ( 1280 metri altitduine)  - durata este de aproximativ 3 ore

Muzeul Satului Valcean este deschis in comuna Bujoreni inca din anul 1974, si se intinde pe o suprafata de 8 hectare. Este locul unde poti urmari indeaproape stilul de viata al taranilor din vremurile de odinioara. Sunt amenajate in jur de 42 de gospodarii – case cu foisor din zona Horezu, din zona viticola Dragasani sau zona montana ( satele Boisoara, Pascoaia – Brezoi). Gospodariile sunt illustrate in functie de ocupatiile traditionale : agriculta, pomiculture, viticulture, cresterea animalelor sau ale mestesuguri populare.  In cadrul muzeului este amenajata si o scoala primara rurala de la inceptului sec. XX, o biserica din lemn construita in 1785, o primarie rurala dar si alte obiective cu valoarea arhitectonica.


Castrul roman Arutela se afla intre localitatile Pausa si Calimanesti, fiind un monument istoric. Acesta dateaza din epoca romana anii 197-138 d.C. Acesta a fost acoperit de-a lungul timpului de apele Oltului, fiind descoperit intamplator cand se faceau sapaturi pentru izvoarele minerale din zona. Acela a fost momentul cand s-au facut o serie de descoperiri arheologice, arme si monezi in mod special, ce au fost expuse la Muzeul de Istorie din Ramnicu Valcea si la Muzeul Militar din Bucuresti.  

Sursa foto: Viziteaza Calimanesti Caciulata