Unul dintre cele mai pitoresti locuri din Romania si regiune istorica, Maramures este locul unde datinile din strabuni sunt bine pastrate, unde traditionalul este la el acasa si apreciat. Elementul principal distinctive este arhitectura sa autentica din lemn : biserici din lemn, porti masive din lemn si case traditionale.

Pozitionat in nordul exterm al tarii, Maramuresul atrage un numar tot mai mare de turisti, dornici sa descopere obiectivele sale turistice naturale, religioase si culturale.

Puteti calatori in zona in orice perioada a anului, pentru ca indiferent de sezon Maramures ofera nenumarate posibilitati de petrecere a timpului, de distractie si multe locuri de descoperit.

Plimbarea cu Mocanita pe Valea Vaserului este prima pe lista pe care ar trebui sa o ai in vedere. Se spune ca locul este unul dintre cele mai pitoresti din zona Nordica a tarii, avand o lungime de 40 km. Poti admira peisajul cu paduri verzi, stanci abrupte si ape limbezi, in timpul unei plimbari cu Mocanita, singurul tren cu aburi din Romania. Un alt aspect pentru care este cunoscuta zona sunt izvoarele cu apa minerala si zacamintele de polimetale, ceea ce reprezinta o activitate vulcanica.

Cimitirul Vesel din Sapanta, unic in Romania, a atras nenumarati turisti chiar si straini. Unicitatea acestuia este evidentiata prin crucile mormintelor intens colorate, decorate cu elemente traditionale, fiind illustrate prin picturi scene relevante despre viata celor inmormantati alaturi de cateva texte pline de umor. Crucile din stejar sunt lucrate manual de mesterii din zona, primele astfel de cruci fiind create de un sculptor renumit Stan Ioan Patras, in anul 1935.

Cascada Cailor, una dintre cele mai impresionante si cunoscute din tara, are o inaltime de 90 de metri, fiind cea mai mare din Romania. Este pozitionata in apropiere de statiunea Borsa, una dintre cele mai cunoscute statiuni din zona. Exista o legenda in spate, conform careia se spune ca turmele de cai obisnuiau sa pasca in varf de munte, pana cand au fost atacate de urs si acestea au sarit de pe munte si au cazut in prapastia numita astazi Cascada Cailor.

Lacul Albastru, un alt punct de interes unic in tara dar si in lume, isi schimba culoarea in functie de pozitia soarelui dar si de temperatura apei. Primavara lacul este albastru, in sezonul cald este verde cu nuante de smarald, iar toamna nuanta tinde a fi catre maroniu. Il gasesti la 30 de minute distanta de Baia Sprie.

Daca vrei sa admiri traditionalul in toata splendoara sa, fa o vizita in satul Breb. Infatiseaza tot ce inseamna Maramures : o biserica unica din secolul XVI, case din lemn, localnici ospitalieri, mesteri cunoscuti pentru priceperea si iscusinta lor in toata tara. Puteti participa si observa indeaproape stilul de viata al localnicilor, putand lua parte la activitatile traditionale zilnice ale acestora.

Daca sunteti iubitori de natura si persoane active, va recomandam sa descoperiti una ditnre bijuteriile ascunse ale Maramuresului. Varful Pietrosu Rodnei, sau cel mai inalt varf din Carpatii Orientali, ofera o priveliste impresionanta, avand posibilitatea sa admirati si Lacul glaciar Iezer,  unul dintre cele mai frumoase din lume.

Manastirea Barsana, din localitatea cu acelasi nume, este una dintre cele mai inalte biserici din lemn din Romania, cu o inaltime de 57 de metri. Impresioneaza prin picturile sale fascinante, dar si prin stilul architectural specific lacasurilor de cult din Maramures.

Acestea sunt doar cateva din atractiile turistice din Maramures, un taram unic datorita frumusetei sale naturale si traditiilor de odinioara ce sunt inca pastrate.