Contrar asteptarilor multora, judetul Gorj ofera nenumarate obiective turistice demne de vizitat si descoperit, fiind una dintre cele mai bogate zone ale tarii in ceea ce privesc comorile culturale, istorice dar si naturale. Exista un mare potential turistic in zona daca luam in considerare si pozitionarea judetului, la poalele Carpatilor.

O prima oprire ar fi in resedinta judetului, Targu Jiu ce poate numele de la raul ce il strabate. Prima atestare istorica a orasului este din anul 1406, cand a aparut intr-un document de-al lui Mircea cel Batran. 

Ansamblul sculptural Constantin Brancusi este unul dintre cele mai importante in tara noastra, acesta facandu-ne cunoscuti peste mari si tari. Ansamblul este format din 4 sculpturi foarte importante ale sculptorului : Poarta Sarutului, Coloana Infinitului, Masa Tacerii si Aleea Scaunelor. Constantin Brancusi a proiectat acest minunat ansamblu drept omagiu pentru soldatii romani ce si-au pierdut viata in timpul primului razboi mondial.

Fiecare sculptura are o frumusete aparte dar si o interpretare diferita: Poarta Sarutului este poarta prin care se face trecerea spre o alta viata; Masa Tacerii aminteste de mesele mortilor neplecati; Coloana Infinitului este formata din 16 module, reprezentand anul in care Romania a intrat in Primul Razboi Mondial.

Casa Memoriala Brancusi se afla in localitatea Hobita, la doar o jumatate de ora distanta de oras. Aici este locul in care acesta s-a nascut si unde a avut inspiratia de a crea opere de renume mondial. Casa este clasificata drept monument istoric, iar in interiorul acesteia vei putea descoperi fotografii, albume, documente, carti si scrisori ce reflecta diverse momente din viata cunoscutului sculptor roman.

Pestera Muierii este pozitionata in comuna Baia de Fier din judet. Denumirea a capatat-o cu mii de ani in urma, cand femeile si copiii se adaposteau aici, timp in care barbatii mergeau la lupte.  Pestera are o lungime de 7 km si este repartizata pe 4 niveluri, cel superior fiind cel deschis publicului larg. Intr-una din galeriile pesterii, cunoscuta sub numele de Galeria Ursilor este locul unde au fost gasite diverse schelete de ursi, vulpi, lupi, hiene sau capre salbatice. Sala Musteriana a adapostit obiecte din civilizatiile din trecute, fragmente de oseminte cu o vechime de peste 30.000 de ani.

Nu rata o plimbare pe Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania ce ajunge la o altitudine de 2145 de metri. Soseaua traverseaza muntii Parang, astfel ca peisajul pe care il vei putea descoperi si admira este rapitor. Aceasta face legatura intre orasul Novaci din Gorj si orasul Sebes din Alba , strabatand 4 judete : Gorj, Valcea, Sibiu si Alba.

Cheile Sohodolului se afla la limita dintre judetele Gorj si Hunedoara, in grupa muntilor Retezat-Godeanu, fiind una dintre cele mai frumoase din acest judet. Rezervatia naturala se intine pe o suprafata de 350 de hectare si este arie protejata, aici existand forme diverse de relief precum : doline, canioane, pesteri. Ce poti face in zona? Poti vizita Pestera Popii, Pestera Garla Vacii, Inelul, Fusteica etc Sau daca esti iubitor de adrenalina si iti place sa practici alpinismul, trebuie sa stii ca in zona sunt amenajate peste 120 de trasee.

Statiunea Ranca, pozitionata la 1600 de metri altitudine, este alegerea multora dintre turisti, fie ca aleg sa isi petreaca vacanta de iarna si sa practice sporturi de iarna pe partiile amenajate, fie ca doresc sa petreaca un sejur relaxant si revigorant, statiunea fiind un loc cu aer curat dar si cu peisaje aparte.