Ce poti vizita in capitala Moldovei? Principalele obiective turistice din Iasi

Daca ti-ai propus sa faci o vizita fostei capitale a Moldovei, iti punem la dispozitie o lista cu principalele atractii turistice pe care nu trebuie sa le ratezi.

Cu siguranta vei fi incantat de ce vei descoperi intr-unul dintre cele mai dezvoltate dar si cele mai vechi judete din Romania, acesta fiind locuita inca din anii  i. Hr.

Cu ce te-ar putea atrage Iasi? Cu nenumarate obiective culturale, arhitecturale, religioase , vestigii istorice dar si cu unul dintre cele mai frumoase parcuri.

Fara doar si poate, cap de lista este Palatul Culturii, de altfel emblema Iasiului.  Constructia acestuia a fost finalizata in 1925, sub indrumarea arhitectului I.D. Berindei, si a fost inaugurata de regele Ferdinand al Romaniei. A fost printre putinele cladiri din acea vreme, ce era dotata cu iluminat electric, ventilatie, termostate, aspiratoare. Dispune de 298 de camere, desi planul initial era sa fie dotata cu 365 de camera, cate o camera pentru fiecare zi a anului. De-a lungul timpului a deservit mai multe institutii, in ziua de astazi gazduieste 4 muzee: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic al Moldovei si Muzeul Stiintei si Tehnicii “Stefan Procopiu”.


Photo by Tudor Baciu on Unsplash

Parcul Copou, pozitionat pe dealul cu acelasi nume, a devenit oficial parc in anul 1833 la initiativa lui Mihai Sturdza. Veteranul parcurilor din Iasi adaposteste o serie de atractii ce nu trebuiesc ratate : Monumentul Legilor Constitutionale – cel mai vechi monument din tara noastra, bustul lui Mihai Eminescu si al lui Ion Creanga, faimosul Tei al lui Eminescu dar si statui a celor mai importante personalitati istorice si literare din istoria Moldovei.

Bojdeauca lui Ion Creanga, locul unde a locuit marele povestitor si unde era vizitat deseori de bunul sau prieten, Mihai Eminescu. Este prima casa memoriala din tara, ce a fost declarata si muzeu memorial literar in anul 1918. Se spune ca aici au fost scrise cunoscutele opera literare “Amintiri din Copilarie” si “Povestile”.

Gradina Botanica Anastastie Fatu, pozitionata in cartierul Copou, este cea mai mare din Romania si prima gradina universitara deschisa in tara noastra. Se evidentiaza printr-o serie de caracteristici unice, printre care: suprafata pe care se intinde de aproximativ 90 de hectare,  valoarea patrimoniala impresionanta a colectiilor stiintifice dar si sectia destinate persoanelor cu deficiente de vedere unde sunt explicate in alfabetul Braille speciile de plante.

Castelul Sturdza, construit in satul Miclauseni in stil neogotic de catre Gheorghe Sturza, este un alt obiectiv ce atrage nenumarati turisti. Este administrat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei alaturi de o manastire, biserica si un parc, ce fac toate parte din acelasi complex, inclus pe lista monumentelor istorice din zona Moldovei. Pe langa elementele arhitecturale impresionante, castelul adapostea o colectie valoroasa de carti si documente, costume medieval, bijuterii si arme. Colectia de carti de 60.000 de exemplare, fomata in mare parte din editii princeps sau rarisime, a fost distrusa din pacate de-a lungul timpul.

In cazul in care timpul iti permite, iti recomandam sa vizitezi si Biblioteca “Gheorghe Asachi”, Catedrala Mitropolitana din Iasi, Podgoriile Cotnari, Teatrul National din Iasi, Biserica Sf Nicolae Domnesc, ctitoria lui Stefan cel Mare si sa servesti preparetele traditionale de la restaurantul Bolta Rece.