Statiunea Sovata este pozitionata in inima tarii, in judetul Mures, pe confluenta raului cu acelasi nume. A devenit o statiune foarte populara in randul turistilor romani si nu numai, datorita lacurilor sarate cu caracteristici balneo-climaterice, minelor de sare, dar si peisajelor ce-ti taie rasuflarea.

Prima atestare documentara a statiunii este inca din anul 1597, cand statiunea era mentionata ca si loc de cura.

Existand acest bogat potential, turismul in statiune a cunoscut un avant foarte mare in ultimii ani, astfel ca pe langa posibilitatile de tratament, s-au dezvoltat mai multe centre wellness si de relaxare, care alaturi de aerul curat si peisajele revigorante formeaza destinatia perfecta pentru un sejur odihnitor.

Dezvoltarea turistica a statiunii s-a realizat in mare parte datorita celor 7 lacuri sarate, cu propietati benefice pentru sanatate : Lacul Ursu, Lacul Rosu, Lacul Alunis, Lacul Negru, Lacul Verde, Lacul Mierlei si Lacul Serpilor. Cel mai mare si aglomerat dintre acestea, este Lacul Ursu care de altfel este si cel mai mare lac helioterm din lume, cu o suprafata de 40.000 de metri si adancime maxima de 19 metri. Scaldarea in acesta ajuta la ameliorarea unor diverse afectiuni : reumatism, probleme metabolice, neurologice sau ginecologice.

Ce spui o vizita la spa-urile ultramoderne? Chiar langa lacul Ursu, in incinta unor hoteluri sunt amenajate centre SPA dotate cu piscina interioara, sauna, jacuzzi, bazine pentru copii, bazine cu apa sarata, masaj, baie cu aburi, camera de relaxare dar si posibilitatea de a efectua diverse tratamente cu ajutorul : kinetoterapiei, hidroterapiei, fizioterapiei, electroterapie s.a.

Daca esti in cautare de aventura, Adrenalin Plus poate fi una dintre cele mai bune alegeri. Parcul de aventura iti pune la dispozitie nenumarate suprize, cu activitati de grup, aventuri printre brazi si nu numai.

Desfata-te cu preparate culinare specifice zonei : kurtos kalacs (cozonacul secuiesc, pufos si aromat, crocant si caramelizat),  gulyas sau gulas care este si cel mai cautat fel de mancare din statiune sau langosi cu smantana si branza.

Partia Alunis, singura partie de schi din Mures, are doua trasee : primul are o lungime de 300 de metri fiind destinat incepatorilor, iar cel de-al doilea are o lungime de 1100 de metri avand un grad de dificultate mediu. Traseele sunt dotate cu turnuri de zapada si cu nocturna.

Muntele de Sare – Canionul de sare se afla la doar 9 kilometri distanta de Sovata, mai exact in comuna Praid. Vei descoperi un peisaj fascinant, unde totul este imbracat in alb, inconjurat de cristale, cruste si buchetele din sare. Acesta este cel mai mare zacamant din tara, fiind ingropat in pamanat pana la 3 kilometri.

De neratat este si lacul Rosu, cel mai mare lac montan format in urma unui cutremur din anul 1838, la o altitudine de 983 de metri. Acesta este cunoscut si sub numele de Lacul Ucigas, privelistea fiind una destul de inspaimantoare din cauza unor bucati de copaci ce plutesc pe acesta.

Bucura-te de priveliste, intreaga zona fiind splendida, inconjurata de dealuri impadurite. Autoritatile sunt constiente de potentialul turistic al zonei, astfel ca statiunea este foarte ingrijita si cocheta.