Orasul Orsova este pozitionat in zona vestica a Romaniei, chiar in inima judetuuil Mehedinti, pe cursul Dunarii. Pe langa avantajul pe care il are din punct de vedere turistic, de a fi asezat chiar pe cursul Dunarii, orasul are o puternica incarcatura istorica si obiective cultural-istorice ce merita descoperite. 

Peisajul din oras catre Dunare este superb, acesta oferind posibilitatea turistilor sa admire frumusetea naturala ce-l inconjoara, prin trasee sau plimbari cu vaporasul de-a lungul defileului Dunarii.  

Iti recomandam o plimbare cu vaporasul pentru a putea descoperi indeaproape cele mai frumoase si cunoscute obiective turistice din zona :

  • Chipul lui Decebal are o inaltime de 55 de metri si o inaltime de 25 de metri. Aceasta este mai exact un basorelief in stanca, pozitionata in zona Cazanelor Mici. Este una dintre cele mai mari statui din lume, fiind pe aceeasi lista cu statuia Libertatii din New York sau statuia lui Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro. Sculptarea basoreliefului a durat 10 ani ( 1994 -2004) si a fost realizata doar de 12 persoane. Costurile s-au ridicat la un million de dolari.
  • Tabula Traiana este un monument sapat in stanca, a carui vechime ajunge la 2000 de ani. Pe de-o parte se spune ca placa memoriala a fost ridicata de imparatul Traian in cinstea victoriei Imperiului Roman asupra dacilor in urma celui de-al doilea razvoi Daco-Roman, iar pe alta parte pentru a consemna inceputul drumului suspendat realizat la cererea lui Traian, astfel incat armata romana sa poata ajunge in zona Daciei. Tabula are o lungime de 4 metri si o inaltime de 1.75 metri si  este fixata in piatra avand o reprezentatie cu doi delfini ce plutesc si un vulture pe cer.  
  • Pestera Ponicova este cea mai mare pestera din Defileul Dunarii si este pozitionata langa comuna Dubova, Este cunoscuta si sub numele de Pestera Liliecilor, numele venind de la coloniile de lilieci, ce isi fac veacul in Galeria Liliecilor. Pestera a fost declarata rezervatie speologica, aici fiind descoperite resturi de fosile de Ursus spelaeus. Lungimea pesterii ajunge pana la 1660 de metri.
  • Manastirea Mraconia este un obiectiv spectaculos, cu o istorie impresionanta. Cunoscuta si sub numele de “manastirea de sub apa”, aceasta este pozitionata in apropiere de Chipul lui Decebal. Mraconia ar insemna loc ascuns sau apa intunecata. Lacasul de cult dateaza inca din sec. XV, acesta fiind distrusa din pacate de mai multe ori de-a lungul timpului (in timpul razboiului ruso-austro-turc din anii 1787 si 1792). A fost demolata si refacuta in anul 1968. Insa din cauza faptului ca a fost acoperita de apele Dunarii ( de unde si denumirea de Manastirea de sub ape, Mraconia), aceasta a fost reconstruita in anul 1993.


  • Pestera Veterani este cunoscuta ca fiind sanctuarul lui Zamoxlis, ca urmare a faptului ca dacii au considerat pestera ca fiind lacas sfant al zeului Zamoxlis. Are o lungime de 87 de metri, iar accesul se poate realiza doar cu barca, iar intrarea propriu-zisa prin urcarea pe un ponton de lemn. In interioriul pesterii se afla si un put, ce a fost construit de prizonierii turci. 

Nu rata o vizita in acest splendid oras, cunoscut pentru serenitatea si linistea sa caracteristica. O plimbare cu barca, pe faleza sau in parcul central al orasului pot fi prileje perfecte pentru a va relaxa si destinde, timp in care puteti admira spectacolul luminilor si culorilor dintr-un mediu linistitor.