Ce obiective turistice putem sa vizitam in Clisura Dunarii?

In zilele noastre, tot mai multe persoane pasionate de calatorie aleg sa ajunga in Clisura Dunarii.

Nu este de mirare acest lucru, avand in vedere cadru natural spectaculos si sentimentul de liniste pe care ni-l ofera zona.

Cazanele Dunarii reprezinta o destinatie inedita in intreaga Europa, fiind locul in care fluviul se ingusteaza cel mai mult. Vorbim despre un sector din defileul Dunarii, ce se regaseste in zona Muntilor Carpati.

Cazanele Dunarii se localizeaza in Parcul National Portile de fier si se intind pe o distanta de 9 km.

Denumirea nu este una intamplatoare, ci se datoreaza faptului ca aici se formeaza deseori varteje. Cum Dunarea are un debit impresionat, in aceste portiuni stancoase si inguste devine involburata, dand impresia ca „ar fierbe”.

Sursa: Cazare in zona Clisura si Cazanele Dunarii

Emblematica este si sculptura in stanca, ce intruchipeaza chipul celui mai cunoscut rege dac, Decebal. Aceasta se situeaza intre localitatile Dubova si Eselnita, fiind construita pe o durata de timp de aproximativ 10 ani.

Doisprezece sculptori-alpinisti au lucrat la realizarea acestui monument de exceptie, insa rezultatul este desavarsit. Cu o inaltime de mai bine de 55 de metri, sculptura reprezinta una dintre cele mai apreciate obiective turistice, din intreaga Romanie.

Sursa: "Chipul lui Decebal", rege peste Cazanele Dunarii 

Tabula Traiana

Vorbim despre o placa memoriala, ce a fost ridicata de catre imparatul roman Traian, pentru a sarbatori victoriile asupra Daciei, in anul 105.

Acest edificiu poate fi observat  in cadrul unei plimbari cu barca. Desi au fost construite 10 astfel de placi, aceasta a fost singura ridicata cu 30 de metri, deci nu a fost acoperita in totalitate de apa, fiind inca vizibila si in zilele noastre.

Manastirea Mraconia

Se situeaza in apropiere de statuia lui Decebal, fiind zidita pe locul unui vechi punct de observatie si dirijare a vaselor ce circulau pe Dunare.

Conform vechilor povesti, se pare ca defileul era atat de ingust in unele locuri, incat nu era posibila trecerea simultana a doua vase.

Sursa: Manastirea Mraconia, strajerul Dunarii 

Pestera Ponicova

Este considerata a fi cea mai mare pestera de pe Defileul Dunarii. La randul ei, aceasta este formata dintr-o serie de galerii ce comunica intre ele.

O putem vizita atat pe uscat, dar si de pe Dunare, cand ne plimbam cu barca. Totusi, accestul este destul de limitat, in cel de-al doilea caz, fiind posibil doar pe o distanta de 15 metri.

Pestera Veterani

Regasita tot in Cazanele Mari, poate sa fie vizitata de turisti doar pe apa, la fel ca si in cazul pesterii Ponicova.

Insula Ostrov

Cu o pozitie centrala, exact in mijlocul Dunarii, insula a devenit un obiectiv turistic de foarte mare interes. Accesul pe insula se poate face doar cu salupa sau barca, pornind din localitatea Moldova Veche.

Se remarca frumusetea naturii, unde omul nu a putut interveni, iar flora si fauna sunt uimitoare.


Sursa: Insula Ostrov 

Asadar, in orice colt al Romaniei putem intalni o varietate de obiective turistice, la fel cum se intampla si in Clisura Dunarii, unde totul pare desprins din basme, iar atmosfera este cat se poate de relaxanta.