Cazare in Geoagiu-Bai. Ce poti vizita si ce activitati poti face?

Localitatea Geogagiu-Bai este pozitionata in judetul Hunedoara si apartine de orasul Geoagiu, fiind la doar 6 km distanta de acesta. 

Statiunea balneo-climaterica Geoagiu-Bai se afla la aproximativ o ora distanta de municipiul Deva, avand propietati terapeutice cunoscute si apreciate inca din antichitate. In acele vremuri, statiunea era cunoscuta sub denumirea de “Thermae Germisara”, facand astfel trimitere la izvorul tamaduitor si totodata fierbinte ce se afla in statiune. Romanii au fost cei care au descoperit caracteristicile si propietatile terapeutice ale acestei ape, astfel ca au decis sa il amenajeze si sa ii mareasca bazinul. 

Clasificata ca statiune turistica de interes national, Geoagiu-Bai ofera facilitati de tratament pentru afectiuni precum: locomotorii (rheumatism, nevralgii), ginecologice, metabolice sau boli de nutritie.  Principalele cure de tratament constau in ape minerale ce sunt bogate in calciu, magneziu si namolul de turba bogat in iod si fier. 

Multi romani si nu numai, aleg sa-si petreaca sejururile in statiune pentru aceste facilitati de tratament. Insa Geoagiu-Bai are de oferit mai multe turistilor sai. Iata care sunt principalele obiective pe care le poti vizita.

  • Baile Termale Romane de la Geoagiu aflate chiar in centrul statiunii, se pastreaza aproape in aceeasi forma ca si in antichitate.


  • Drumul roman face legatura intre castrul roman Germisara (sau castrul roman de la Cigmau) si apele termale din statiune. Aceasta portiune de drum roman a carui lungime ajunge la 165 de metri si adancime de 70 de metri, este inchisa circulatiei auto, oferind astfel turistilor conditiile necesare pentru a descoperi aceasta farama de istorie antica.
  • Cascada Clocota are o inaltime de 20 de metri si poate fi un prilej bun daca te gandesti sa faci o mica plimbare in statiune. Se afla la doar 15 minute distanta de centrul statiunii si este o oaza perfecta pentru a te relaxa si a te bucura de peisajul superb. 


  • Accesul catre Grota Haiducilor se face din parcul statiunii, fiind un drum de parc de aproximativ 10 minute.  Legenda grotei ce se afla pe raul Clocota face referire la o comoara ascunsa in interiorul acesteia, ce inca asteapta sa fie descoperita 😊
  • Ce spui de o vizita la complexul muzeal Aurel Vlaicu? Acesta se afla in localitatea ce-i poarta numele, la doar 10 minute distanta de orasul Geoagiu.  Veti avea sansa sa descoperiti si sa admirati obiecte personale ale cunoscutului inventator, dar si schite, corespondenta si un costum de aviator pe care l-a purtat in timp ce s-a prabusit cu avionul in 1913. 


  • Capela romanica este cea mai veche biserica medievala de pe teritoriul tarii noastre, fiind ridicata la sfarsitul secolului XI de cunoscuta familie de nobili Akos. Planul sau architectural este unul circular, iar ca si materiale de constructie au fost utilizate caramizi romane refolosite, acestea fiind din constructia existenta anterior pe aceasta fundatie, ce a fost demolata.


Sursa foto: Statiunea Geoagiu-Bai | GO Hunedoara