Castelul Karolyi, denumit simbolic „Pelesul Transilvaniei”

Romania este cunoscuta in randul turistilor si datorita numeroaselor castele ce se regasesc pe teritoriul acesteia. Bijuteriile arhitecturale atrag anual un numar impresionant de vizitatori din toate colturile lumii.

Aflat in Carei, Castelul Karolyi reprezinta o adevarata atractie turistica, iar asta se datoreaza design-ului sau.

Sursa: Castelul Karolyi

Potrivit statisticilor, Castelul Karolyi este cel mai vizitat obiectiv turistic din Satu Mare. Amplasat in centrul Careiului, imobilul a fost resedinta familiei nobiliare Karoly, familie de origine maghiara.

De-a lungul timpului, mostenitorii castelului au ocupat diverse functii in stat, facand parte din inalta clasa sociala a vremii. Contii din familia Karolyi s-au remarcat in diferite domenii, precum in cel militar, stiintific si politic.

Matei Corvin a acordat nobililor privilegiul de a-si zidi o casa din piatra pentru locuit in anul 1482.

Dupa mai bine de 100 de ani, din cauza numeroaselor atacuri ale Imperiului Otoman, s-au creat santuri si palisade, iar castelul a devenit o adevarata fortareata de aparare a frontierei vestice din Transilvania.


Sursa: Castelul Karolyi

Desi a fost distrusa in mare parte de catre austrieci in anul 1705, cetatea a fost refacuta in anul 1894, avand drept sursa de inspiratie castelele din Franta.

Remarcabila este si Sala Cavalerilor, una dintre incaperile castelului unde se organizeaza periodic evenimente culturale si concerte de muzica clasica.

 

Sursa: Interior Castelul Karolyi 

Prevazut cu 130 de camere, Castelul Karolyi este de-a dreptul impresionant in randul persoanelor pasionate de cultura. Zece incaperi sunt deschise publicului, iar dintre acestea amintim sala de bal, dormitorul, biblioteca si budoarul.

Sursa: Interior Castelul Karolyi 

Cei ce aleg sa viziteze Castelul Karolyi vor putea sa observe si expozitiile de trofee din Africa de Sud.


Sursa: Interior Castelul Karolyi 

In imediata apropiere a castelului se afla si un parc dendrologic intins pe o suprafata de peste 10 hectare. Aici turistii se pot relaxa si pot sa priveasca numeroasele arii protejate cu copaci ce dainuie de peste zeci de ani.


Sursa: Castelul Karolyi, istorie de peste 500 de ani 

Cu un istoric de mai bine de 500 de ani, Castelul Karolyi si-a recapatat gloria de odinioara, datorita numeroaselor lucrari de reabilitare ce au avut loc in ultimii ani.

Potrivit autoritatilor, mai bine de 60.000 de persoane aleg sa treaca portile Castelului Karolyi din Carei intr-un singur an.

Aflat in apropierea granitei cu Ungaria, Castelul Karolyi este locul unde istoria inca este prezenta la fiecare pas.

In ceea ce priveste arhitectura sa, se pot observa influentele stilului baroc, ce dau un plus de grandoare intregii cladiri.

Ceea ce este bine de stiut este faptul ca acest monument se poate vizita in orice perioada a anului. Programul flexibil este un real beneficiu pentru turistii ce ajung in zona de nord a tarii.

Concluzionand, in orice colt de tara poti sa descoperi adevarate „comori”. Daca alegi sa vizitezi judetul Satu Mare, atunci nu poti pleca de aici pana nu descoperi si Castelul Karolyi, considerat a fi „Pelesul Transilvaniei”.